Oživljeni mestni kotički

Posted: 28 julija, 2010 in splošno

Festival uličnega gledališče Ana Desetnica je v letošnji mariborski izvedbi v okviru Festivala Lent pripravil novo, popolnoma mariborsko programsko enoto, s katero oživlja in opozarja na skrite kotičke mestnega jedra – dvorišča. »Goro Osojnik in Marko Brumen sta želela napraviti nekaj izvirnega za mariborsko izvedbo festivala uličnega gledališča, ideja o živih dvoriščih pa je zrasla na podlagi knjige Jerneje Ferlež Mariborska dvorišča in po njej posnetega filma Bojana Laboviča. Odločitev je padla, da se bo Ana desetnica začela širiti izven trgov in ulic ter odkrivati, kje bije srce Maribora,« je idejo projekta in  njen opisala producentka Katja Kos. Tako je v drugi polovici festivala zaživelo pet mariborskih dvorišč in vsako se ponaša s svojo specifiko in zgodbo.

Izza bleščečih založb

Ob sprehodu po »mondeni« Gosposki, polni predvsem bleščečih založb, je človek že imun na obdajajoče stavbe, njihove fasade, kaj šele notranjost, ki jo skrivajo. Na srečo je bil vhod na dvorišče pod hišno številko 11 označen kot »Živo dvorišče«. Po temnem podhodu se je odprl čisto drugačen svet – veliko manj bleščeč, a toliko bolj organski in pristen. Četrtkov popoldan je bil rezerviran za delavnice – za eno mizo so se izdelovale lutke iz recikliranega materiala, za drugo pripomočki iz tetrapaka, potekala je menjalnica oblačil in delavnica o fotografiranju.

»Zanimivo je delati v nekoliko drugačnem okolju. Lokacija je lepa in mirna,« je začel Matej Modrinjak iz Fotomuzeja Maribor, ki je skrbel za tehnično podučenost obiskovalcev, in  pokazal ročno izdelan fotoaparat ter nadaljeval: »Udeležencem smo predstavili fotografijo-kemijo in nekaj fotografskih osnov. Mlajši ljudje več ne poznajo te stare tehnologije, saj se zaradi digitalizacije zadnjih pet let sploh več ne uporablja oziroma zelo malo. Naš cilj je ohranjati to dediščino in skrbeti, da ljudje ne bodo nanjo pozabili.«Po delavniškem delu je predvsem mlajše občinstvo zabaval brazilski klovn Aristo, zvečer pa je glasbeno življenje dvorišču vdahnil trobilni kvartet brass benda Maribor.

»Imamo plodna dvorišča«

»Celotna ideja je, da se vrača prvotna namembnost dvorišč, ki je predvsem v druženju prebivalcev. Zaenkrat smo program zapolnili predvsem z ustvarjalci, predstavami, instalacijami in delavnicami, v prihodnosti pa si želimo še tesnejšega sodelovanja s stanovalci teh dvorišč. Črpamo predvsem iz tega, kar je na dvorišču oziroma kar se na dvorišču najde in v prvi vrsti želimo Mariborčane predvsem opozoriti, da je to tukaj. Velikokrat se opozarja, da v Mariboru nič ni, ampak dejansko je. Imamo plodna dvorišča, ljudi, ki se zelo pripravljeni delati ter sodelovati in bi se družili, ampak ne najdejo časa in prostora. Ustvarjamo čas za to, prostor pa pokažemo, saj že obstaja,« je koncept Živih dvorišč razložila Katja, ki je po nekaj negativnih odzivih zdaj zelo presenečena nad sodelovanjem s stanovalci.

»Na začetku sem se že malo prestrašila, ker smo nagovorili dva, tri velika dvorišča in so bili nekateri stanovalci proti, pa tudi začeli smo s projektom kar pozno. Nato smo se obrnili na strokovnjake s tega področja – v tem primeru je bil to Bojan Labovič, katerega film Mariborska dvorišča tudi konceptualno uokvirja celotno zadevo. On me je opozoril tudi na majhna dvorišča in smo odšli po mestu pogledat, katera bi bila primerna za nas,« je razvoj projekta opisala sogovornica in nadaljevala: »Obisk zaenkrat ni nekaj posebnega, vsekakor pa me je zelo razveselil odziv prebivalcev teh dvorišč, ki so pripravljeni pustiti odprta vrata in spustiti ljudi v svoje privatno okolje. Nekateri so se zelo potrudili in uredili dvorišča, stanovalci Barvarske 5 pa so se tudi aktivno vključili v program.«

Nov tloris mesta

Na Barvarski 5 so se zabavali predvsem najmlajši, ki so lahko uživali v lutkovni predstavi Princesa na zrnu graha in ob čarovnijah čarobnega gledališča Saltimbanko. Na dvorišču Prve gimnazije Maribor je medtem svoj bogat atelje z več kot sto fotoaparati odprl priznani mariborski fotograf Dragiša Modrinjak, s prav posebno in unikatno predstavo pa je navdušilo društvo Moment. Po zaprtju največjega od tokratnih prizorišč programa se je dogajanje preselilo v amfiteater Udarnika. Dolgo pozabljeno in zagrajeno, a vedno bolj živahno in družabno dvorišče, je bilo do zadnjega kotička zapolnjeno ob zanimivi lutkovni predstavi Štiri, s katero so se znova izkazali »momentovci« in poželi bučen aplavz. Na žalost je izostala obljubljena »debata na štengah«, bogat četrtkov program pa se je zaključil s projekcijo Labovičevega filma Mariborska dvorišča na kotičku Koroške ulice 10.

Organizatorji se ne želijo omejiti zgolj na Festival Lent in obljubljajo širitev programa v prihodnjih letih, v okviru katerega želijo odkriti še več skrivnosti mestnega jedra in prebivalce znova privabiti na druženje na svojih dvoriščih. »Skupaj z etnologinjo Jernejo Ferlež že razvijamo nove koncepte in mislim, da smo na pravi poti. Predvsem bomo poslušali, kaj imajo za povedati prebivalci. Na vsakem dvorišču je tudi zid pobud, na katerega lahko vsak napiše, kaj si želi. Zaenkrat so odzivi zelo pozitivni, na primer od fotografa Dragiše Modrinjaka in Zavoda Udarnik. Smo zadovoljni, ne vemo pa natančno, na kak način bo to potekalo in se razvijalo v prihodnje. Definitivno se bo koncept razširil, a še ne vemo ali na več na dvorišč ali na več časa,« je zaključila Kosova, ki si je ob organiziranju tega programa tudi sama »izrisala povsem drug tloris Maribora.«

tekst: Žiga Brdnik; foto: Festival Lent

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s