Zmagovalci Malega Slona

Posted: 17 decembra, 2011 in film, izobraževanje

Žirija v sestavi Domen Rupnik, Miha Horvat in Olgo Bielanska je izbrala zmagovalce tekmovalnega programa za otroški animirani film Mali Slon, ki je potekal v okviru festivala Animateka v Mariboru. Med 54 filmi iz 13 držav, ki so bili razvrščeni v tri starostne kategorije Mini (6-10 let), Midi (11-14 let) in Maxi (15-18 let), so izbrali dobitnika glavne nagrade film iz hrvaškega Zaprešića 1000 žerjavov v režiji Jane Fantov in Stelle Hartman, ki bosta prejeli 300 evrov podpore od Zavoda Udarnik za svoj naslednji projekt, ter zmagovalce posameznih kategorij: slovenski film Igra, učencev 1.A in 1.B OŠ Žalec (Mini), film, ki je nastal v Varaždinu, Nepoštena baraba Morane Bunić in Ive Šobak (Midi) ter film, nastal na slovenski delavnici, Situacija je taka Marka Mattiazzija, Adama Čehovina in Luke ter Maka Cattelanija (Maxi).

Zmagovalne filme si boste lahko ogledali jutri ob 19. uri v kinu Udarnik, ko bodo na ogled tudi vsi zmagovalni filmi letošnjega festivala Animateka tako iz Ljubljane kot iz Maribora!

 

VELIKA NAGRADA
1000 žerjavov / 1000 Ždralova / 1000 Cranes
Jana Fantov, Stella Hartman, 14 in 17 let
Mentorja: Jadranko Lopatić, Miroslav Klarić
FKVK Zaprešić, Centar za mladež Zaprešić
Hrvaška / Croatia, 2011, 3’19”
Stara japonska legenda vsakomur, ki zgiba 1000 origami žerjavov, obljublja, da se mu bo uresničila želja …

 

Obrazložitev žirije:

“Vodilni kriterij za ocenjevanje je bil, da dobra zgodba in koncept skozi animirani film izžarevata otroško oz. mladinsko pristnost. Ni šlo za iskanje perfektne animacije v smislu režije, scenarija ali tehnične izvedbe, ampak za iskanje ravnotežja med mentorji, avtorji in njihovo izpovedjo.

Pri treh nagrajencih iz posameznih kategorij se je včasih preambiciozna in predimenzirana vizualna ter pripovedna metoda (tehnika) najbolje povezala v že omenjeno pristno in uravnoteženo izpoved. “Igra”, “Suragot” in “Situacija je taka” imajo kot animirani filmi poleg samostojnosti umetniškega dela tudi močno izobraževalno oziroma komunikacijsko vrednost in predstavljajo primere odlične in nujne prakse povezovanja kreativnosti in umetnosti ter procesa ustvarjanja animiranih podob v izobraževalnih situacijah sodobne družbe. Mojster ponudi orodje in vajenec prisluhne oziroma vajenec ponudi idejo in mojster jo podpre.

Namen glavne nagrade je perspektivnima avtoricama uresničiti, upamo da prisotno željo po nadaljnjem ustvarjanju na področju animiranega filma ali pa vsaj podpreti nadaljnje ustvarjanje ekipe, ki je zgibala “1000” origami “žerjavov”, kot pravi stara japonska legenda. “1000 žerjavov” je močna, čustveno nabita in dodelana animacija tako z vidika režije, lutk in scene kot tudi iz vidika sporočilne vrednosti in izpovednosti.”

Domen Rupnik, Miha Horvat, Olga Bielanska

 

ZMAGOVALEC SKLOPA MINI
Igra / Playtime
Učenci 1. A in 1. B razreda iz I. OŠ Žalec, 7 let
Mentorici: Tina Puntar in Simona Žvikart Repnik
Slovenija / Slovenia, 2011, 1’15”
Piksilacija je nastala v okviru igre na otroškem igrišču kot prvi poskus izdelave animiranega filma.

 

ZMAGOVALEC SKLOPA MIDI
Nepoštena baraba / SuroGAD / The Unfair bastard
Morana Bunić in Iva Šobak, 14 let
Mentorja: Hrvoje Selec, Sandra Malenica
Creative Film Studio VANIMA
Hrvaška / Croatia, 2011, 2’20”
Po dveh letih sta avtorici naredili parodijo na pravljice na svoj način.

 

ZMAGOVALEC SKLOPA MAXI
Situacija je taka / The situation is like this
Mark Mattiazzi, Adam Čehovin, Luka Cattelani in Mak Cattelani, 15 – 17 let
Mentor: Kolja Saksida
ZVVIKS produciton
Slovenija / Slovenia, 2011, 2’05”
Nova Gorica je najboljše mesto za furanje skejta, bmx-a in rolerjev, toda mladi lahko o skateparku samo sanjajo, ker v realnosti ne obstaja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s