Programske novice in novosti

Posted: 4 aprila, 2012 in film
Oznake: , , , , , , ,

Petkove premiere: Archeo

Tokratna petkova premiera v kinu Udarnik, pojutrijšnjem ob 20. Uri, bo še posebej zanimiva, saj bomo ob premieri dolgo pričakovanega novega filma Jana Cvitkovića gostili tudi samega avtorja in glavna akterja Medeo in Nika Novaka. Ustvarjalci filma Archeo ga opisujejo kot potovanje treh ljudi in enega planeta, potovanje enega proti drugemu, potovanje v središče stvari. »Archeo je molitev,« pravijo, Jan Cvitković pa je povedal, da je to doslej njegov najbolj čist in prvi pravi umetniški film, ki se je osvobodil spon literarne predloge in snemalne knjige … Film bo v Udarniku na sporedu do 12. aprila.

#####

Cinema Feministe: Samomor

Aprilski program cikla feminističnega filma jutri in 19. aprila ob 20. uri prinaša pretresljivo filmsko pripoved Samomor, ameriške ustvarjalke Shelly Silver. Glavna junakinja filma, ki jo igra Silverjeva sama, se na odisejadi po azijskih, evropskih in ameriških letališčih, nakupovalnih središčih in železniških postajah poda na obupno iskanje za smislom življenja. Film si je za svojo temačno, a po drugi strani zabavno prvoosebno zgodbo prislužil tudi posebno nagrado žirije na Mednarodnem filmskem festivalu v Moskvi.

#####

Ambasada Kinoteka: Zakladi ameriškega kina – film noir

V soboto ob 20. uri se s kultnim filmom Malteški sokol začenja prvi mesec obsežne retrospektive Zakladi ameriške kinematografije, ki je nastala v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom in Slovensko Kinoteko, potekala pa bo aprila in maja ter od septembra do decembra letošnjega leta. Aprila, ki bo v znamenju filma noir in legendarnega Humphreya Bogarta, si bomo ob sobotah ob 20. uri lahko ogledali še nepozabne klasike Key Largo, Veliki sen in Laura, maj pa bo v znamenju vesterna in kultnih režiserjev, kot sta John Ford in Sam Peckinpah.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s