Premiera slovenskega filma KOLESARJI V TEMI

Posted: januar 4, 2013 in film
Oznake: , , , ,
kolesarji v temi-plakatPREMIERA s FILMSKO EKIPO: 25. januar, 20.00
DODATNI PROJEKCIJI: 29. januar in 9. februar ob 20.00

Kolesarji v temi

Slovenija, 2012 // 95 min, DVD 

Scenarij, montaža in režija: Vasja Rovšnik
Igrajo: Jurij Husar, Josip Mekiš Pinki, Iztok Horvat, Samo Tuš, Vito Dundek, Borut Stergar, Damjan Sovec, Jure Volf, Dušan Rakar, Tone Regoršek, Jernej Šavel, Dare Dvanajšček, Rok Korošec
Produkcija: KUD Zrak

vstopnina: 4 €/ 3 € za študente, dijake in upokojence

Film je postavljen v prihodnost, natančneje v leto 2017 in predstavlja preplet štirih zgodb, ki se zgodijo v fiktivnem pomurskem mestu v enem dnevu. Leta 2017 je celotna država v globoki krizi, brezposelnih je več kot 400 000, povprečna plača v Pomurju znaša 287€, cena bencina pa je poskočila na 6€ za liter. Vlade odstopajo kot po tekočem traku. Glavni akter zgodbe je Bojan Borko, brezbrižni in malce introvertirani tovarniški delavec, ki na ta dan ostane brez službe, potem pa na tleh najde dobitni loto listek. Druga zgodba prav tako govori o tovarniškem delavcu-Indijancu, bivšemu specialcu tujske legije, ki je v življenju izgubil že skoraj vse kar je možno, nakar izgubi še službo. Tretja zgodba opisuje povprečen dan perspektivnega ultranacionalističnega politika, ki se s svojo listo poteguje za vstop v parlament. Četrta vzporedna zgodba pa opisuje staroslovansko legendo o dolgo pozabljenem slovanskem božanstvu Vedomcu, mešetarjem s srečo, ki se v kriznih časih zopet začne pojavljati navadnim smrtnikom ter jih zavesti v skušnjavo. Film skuša prikazati odtis današnje krize v neki temačni prihodnosti, kakršne si ne bi želeli.

Po uspešnem lanskem prvencu Opel B Kadett 72 in kratkem filmu Mejni prehod, ki je nastal v Mali delavnici groze, je radgonski filmar Vasja Rovšnik presedlal na novo prevozno sredstvo v svežem celovečercu Kolesarji v temi. Na obisku ga bo spremljala ekipa filma. Imeli boste torej odlično priložnost, da iz prve roke izveste več o v zadnjih letih izjemno aktivni in ustvarjalni radgonski neodvisni filmski sceni, zbrani okoli društva KUD Zrak. Film Kolesarji v temi je lani že gostoval tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Grossmanovem festivalu v Ljutomerju.

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s