Simon Kardum: Udarnik predstavlja eno od najbolj živahnih in priljubljenih prizorišč v Sloveniji

Posted: januar 5, 2016 in splošno
Oznake: , , , , ,

Nadaljujejo se medijske objave o problematiki Kina Udarnik. Tokrat so se o nas razpisali na spletni strani Siol.net, pri spletnem časopisu Torek ob petih, na Radiu Maribor pa je potekala tudi Radijska tribuna, na kateri so mnenja soočili v.d. direktorja Urada za kulturo in mladino Daniel Sajko, član komisije, ki nam je zavrnila sofinanciranje Damijan Vinter, ter člana udarniške ekipe Miha Horvat in Srđan Trifunović. Dodajamo še decembrski prispevek Slovenskih novic …

Siol.net

http://www.siol.net/scena/film/novice/2016/01/kino_udarnik.aspx

IZ ČLANKA: Kakšna je vloga Kina Udarnik?

Simon Kardum, direktor CUK Kino Šiška: “Kino Udarnik predstavlja eno od najbolj živahnih in priljubljenih prizorišč v Mariboru in Sloveniji. Predvsem zato, ker je zgodba ekipe, ki ga vodi, nastala iz nuje in jasne vizije tamkajšnje neodvisne scene in ne morda na ukaz mestne uprave. Udarnik se uspešno netka in nitka v evropskem prostoru, ne le na polju kinematografije, a vse to ne pomaga prav veliko. Namesto da bi mariborska oblast poskrbela za odkup infrastrukture v zasebni lasti, za prenovljen vsebinski in organizacijski okvir in za stabilno večletno financiranje, se je odločila za usodno kombinacijo. Tako, kot jo v primeru KSEVT-a poznamo na državni ravni. Ignoranca in aroganca sta postala mantra slovenskih oblastnih organov, zvestih uradniških slug, malenkostnih in ciničnih strokovnjakov ter brezbrižne kulturne scene. Prostori ustvarjalne in siceršnje svobode pa klecajo in izumirajo. Čista jeba? Čista depra.”

Marjana Štalekar, predsednica Art kino mreže Slovenija: “Cilj vseh skupnih projektov v Art kino mreži Slovenije, ki predstavlja združenje 28 mestnih kinematografov, je širjenje dostopnosti kakovostnih filmskih programov, še posebej v regijah, kjer je te ponudbe manj ali je celo ni. Ena izmed regij, ki je s ponudbo kakovostnega filmskega programa v mestnih kinematografih slabše pokrita, je ravno Štajerska. Nerazumljivo je, da je v drugem največjem slovenskem mestu mestni kinematograf, Zavod Udarnik, še vedno brez digitalnega kinoprojektorja in da ima zelo slabe pogoje za nadaljnje delo. Zavod Udarnik je član Art kino mreže Slovenije, združenja kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, od ustanovnega leta 2010 dalje. Vseskozi se aktivno vključuje v vse zgoraj naštete aktivnosti, je tudi član širokega evropskega združenja mestnih kinematografov Europa Cinemas. Za raznolik in kakovosten filmski program v mestu Maribor in regiji bi bilo nedopustno, da bi Kino Udarnik prenehal delovati.”

Urška Breznik, direktorica Pekarna Magdalenske mreže: “Kino Udarnik kot edini v Mariboru njegovim prebivalcem omogoča ogled kakovostne filmske produkcije. V drugem največjem mestu v državi omogoča gledalcu, katerega okus presega povprečno hollywoodsko produkcijo, okusiti bolj raznoliko in zahtevnejšo svetovno filmsko produkcijo. Hkrati v sodelovanju s šolami skrbi tudi za filmsko vzgojo mlajših generacij ter se tako bori proti poneumljanju in komercializaciji filmskega okusa.”

Žiga Brdnik iz Zavoda Udarnik: “Trudimo se, da bi Udarnik čim bolj deloval kot civilni center umetnosti, zato veliko sodelujemo z nevladniki in drugimi iniciativami. Velikokrat jim brezplačno dajemo na razpolago prostor za izvedbo dogodkov in promocijsko ter izvedbeno podporo. Sodelujemo s šolami, dijaki in študenti ter tako prispevamo k razvoju ustvarjalnega pomladka. Skozi filmsko umetnost in dober program glasbeni program nam je uspelo nagovoriti tudi razne subkulture, kot so skejterska, borderska in hiphoperska. Maribor bi z Udarnikom izgubil živahno kulturno vozlišče, predvsem pa zadnjo preostalo mestno kinodvorano z rednim filmskim programom.”

Radio Maribor, Radijska tribuna

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-tribuna/174378492

Slovenske novice

http://www.slovenskenovice.si/bulvar/domaci-trac/kinu-udarnik-mesto-obrnilo-hrbet

Torek ob petih, Komentar tedna

http://torekobpetih.si/komentar/borba-za-civilno-druzbeno-naravnan-mestni-kino-v-mariboru-se-nadaljuje/

torek ob petih

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s