Pismo bralcev o kinu Udarnik iz časopisa Večer

Posted: 13 januarja, 2016 in film, izobraževanje, splošno
Oznake: , ,

Pismo bralcev je bilo objavljeno 18. decembra v časopisu Večer.

Naj hodimo Mariborčani v kino v Ljubljano?

V Delu berem, da od 14. 12. v ljubljanskem Kinodvoru vrtijo film Mladost Paola Sorrentina z vrhunsko igralsko zasedbo. Vzdihnem, kot že tolikokrat prej, da tudi tega filma za nas ne bo, razen, seveda, če si ga bomo šli ogledat v Ljubljano.V Koloseju, ki mu je mesto namenilo tako izjemen prostor ob Dravi (!), namreč že nekaj let vrtijo le filme najbolj komercialne vrste. Če kdaj vanj pomotoma zaide kak kvalitetnejši film, ga po nekaj dneh snamejo s programa. Očitno so nas v teh letih temeljito odvadili hoditi v te vrste kinematografe (da o strašljivosti propadlih lokalov in o fitnesu v njegovih prostorih ne govorim …). Čeprav interes za dobre filme obstaja, kar vidimo v obdobju festivala Life.
Nekaj časa je bilo videti, da smo v bivšem Udarniku dobili mestni kino, ki bo zahtevnejšim gledalcem nudil filmski spored, kakršnega si želimo, a sem v sobotnem Večeru (12. 12.) prebrala, da je “Udarnik ostal brez 25 tisoč evrov”. Torej smo ostali tudi brez te možnosti. Res je, da kinematograf že kar nekaj časa ni redno deloval, a sem upala, da bodo zadeve v korist meščanov vendarle uredili. Po poizvedovanju, zakaj več ne vrtijo filmov, so mi namreč v Udarniku pojasnili, da nimajo digitaliziranih naprav, se pravi, da novejših filmov, ki prihajajo v tej obliki, ni več možno predvajati. Sredstva, ki so jih prejemali od občine, so v glavnem namenili za najemnino dvorane. Kaže, da gre torej za (ne)zapleteno zgodbo, ko najprej nečesa ni in temu sledi, da ni tega, kar bi moralo biti.
Kot dolgoletna in (prej) redna obiskovalka filmov v svojem imenu in v imenu podobno mislečih prijateljev in znancev sprašujem odgovorne v Mestni občini Maribor, kdaj bo meščanom omogočeno spremljanje kvalitetnega filmskega sporeda. Pri tem me pravzaprav ne zanima, kaj je bilo prej in kaj pozneje, kdo je ali ni izpolnil obrazcev, kdo je sposoben odgovorno voditi Zavod Udarnik in kdo ne. Vem le, da je v mestu nujno potreben te vrste art kino, ki je bil hkrati tudi zanimiv, čeprav precej zanemarjen prostor urbane kulture, in da je bilo sprva prav prijetno obiskovati kino Udarnik z izbranim programom, simpatične so bile tudi filmske predstave na prostem. Bojim se tudi mrtvega prostora – še enega poleg zaprtega Mc Donald’sa – v samem središču mesta.
Najbrž ni treba tukaj na dolgo in široko razlagati, kako je v tem času padlih vrednot, preprostosti mišljenja, trivialnosti večine medijev in ubornega potrošništva nevarno opuščati te tako redke prostore, ki bi mladim in odraslim nudili prostor ter čas premisleka in estetskega presežka.
Pa ne sprašujem le odgovornih (od katerih seveda pričakujem odgovor), sprašujem tudi someščane: Ali si bomo res dovolili, da nam pred očmi izginja vse, kar je vrednejšega in dostojnejšega? Ne bomo zahtevali tega (še posebej s področja izobraževanja in kulture), do česar imamo vso pravico?

Zora A. Jurič, Maribor

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s