O nas

KinodvoranaPomanjkanje možnosti za celovit in svoboden razvoj kulture je ob koncu lanskega leta za isto mizo pripeljal trinajst posameznikov iz različnih področij ustvarjanja, ki so se odločili združiti moči in skozi sodelovanje ter povezovanje kulturnih potencialov prevetriti mariborsko kulturno sceno. Jedro projekta je obuditev stare kinodvorane Udarnik, ki je skozi svoje propadanje v zadnjih letih najboljši odraz stanja na lokalnem kulturnem področju, ki ga v veliki meri zaznamujejo nepovezanost, nestrokovnost, nepreglednost in birokratizacija.

Navdihuje nas pomanjkanje raznovrstne, urbane, moderne, kakovostne kulturne ponudbe in produkcije v drugem največjem slovenskem mestu, ki kot univerzitetno mesto in bodoča evropska prestolnica kulture potrebuje več kot zgolj institucionalizirano in komercialno kulturo.  Osvoboditi želimo ogromne zaloge kreativne energije in povezati talentirane, ustvarjalne posameznike, ki trenutno ne najdejo prostora za izražanje in predstavljanje svojega dela in idej, ter ustvariti močno kulturno identiteto, povezano na podlagi kreativnosti. Bogata kulturna dejavnost je eden glavnih stebrov moderne družbe, zato je združitev lokalnega ustvarjalnega potenciala pomemben korak za spodbujanje pospešenega in dolgoročnega razvoja urbane kulture, kulturnega izobraževanja ter produkcije kulturnih vsebin.

Kinodvorana UdarnikDvorana Udarnik je zelo primeren prostor za takšno kulturno dejavnost, saj jo zaznamuje odlična lokacija v samem jedru mesta, prelepa kinodvorana, ki ima velik potencial tudi za širšo kulturno ponudbo, ter kot dodatna posebnost še balkon. Z oživitvijo dvorane bi radi Mariboru vrnili pomemben prostor, ki že od nekdaj tvori del kulturne ponudbe mesta. Udarnik kot simbol mestnega jedra bo ob vsej svoji nostalgiji zadovoljeval tudi kulturne potrebe novih generacij. Dvorano krasi 260 udobnih sedežev rdeče barve, prava posebnost pa je zadnja vrsta, kjer so “sedeži za zaljubljence“.

Udarnik bo kot neodvisni center kulturne produkcije ponudil kakovostno alternativo trenutno prevladujoči pop-kulturni in visoko-kulturni produkciji ter odprl vrata številnim lokalnim in mednarodnim umetnikom. S svojim širokim spektrom raznovrstne kulturne ponudbe in povezovanjem med posameznimi smermi bo omogočen nastanek popolnoma novih idej in del. Udarnik želi povezati neodvisno kulturno v Mariboru in v ta kulturni prostor prinesti nove kulturne vsebine, ustvarjanje in manifestacijo ustvarjenega pa približati vsakdanjim potrebam ljudi. Z vzpostavitvijo multifunkcionalnega prostora bi Mariborčankam in Mariborčanom omogočili dostop do kulturnega in umetniškega programa, ki jim je danes nedosegljiv; kulturnim iniciativam, strokovnjakom, ljubiteljem pa dostop do prostora za ustvarjanje, prikazovanje lastnega dela, izmenjavo praks in izkušenj ter druženje.

Ker trdno verjamemo, da so veliki premiki možni le preko sodelovanja ter povezovanja različnih akterjev na področju kulturnih industrij smo se pri projektu obuditve Udarnika povezala različna društva, zavodi, posamezniki. Tak pristop bo doprinesel k večji prepoznavnosti mesta in imel dolgoročne pozitivne učinke na razvoj kulturne industrije in kulturnega turizma v Mariboru in okolici ter končno odprl priložnost za razvoj, predvsem pa ustvaril produkcijsko platformo za vse talentirane umetnike od blizu in daleč. Vzpodbujanje ustvarjalnosti, kritična refleksija sedanjosti in inovativna vizija prihodnosti so namreč temelj pozitivnega razvoja na vseh ravneh in prepričano smo, da je Zavod Udarnik pomemben korak v pravilno smer.