Ambasada Kinoteka

plakat - kinoteka palme

***

http://en.wikipedia.org/wiki/Palme_d’Or

http://www.tasteofcinema.com/2014/the-25-greatest-palme-dor-winners-in-cannes-history/4/

***

VSTOPNINA: 4 €, 3 € za študente, dijake in upokojence

***

1024px-Palmed'orV letu 1954 je cannska žirija predlagala “Veliko nagrado Mednarodnega filmskega festivala”, z vsako leto novim dizajnom. Decembra je direktorski svet povabil številne draguljarje, da predložijo svoj predlog za palmo kot posvetilo cannskemu grbu. Izbrana sta bila Lucienne Lazon in Sébastien. Prvo zlato palmo (Palme d’Or) je leta 1955 prejel Delbert Mann za film Marty.

Leta 1964 so morali zaradi zapletov z avtorskimi pravicami za desetletje palmo znova zamenjati z Veliko nagrado (Grand Prix). Leta 1975 je bila ponovno uvedena in od takrat predstavlja simbol in najvišje priznanje enega najbolj odmevnih in prestižnih festivalov na svetu.

V sodelovanju s Slovensko Kinoteko smo pripravili program vrhuncev in zanimivosti, povezanih z Zlato palmo. Program smo skušali glede na razpoložljive filme sestaviti čim bolj pestro in zajeti čim več obdobij, filmskih izrazov, žanrov in držav nastajanja. Tako bomo prikazali tudi edinega sovjetskega in kitajskega dobitnika (Letijo žerjavi in Zbogom, moja konkubina), dvojnega japonskega dobitnika (Shohei Imamura) ter edino žensko režiserko, ki se je do zdaj okitila z Zlato palmo in letos tudi predsedovala žirija (Jane Campion) … Predstavili bomo tudi eno od dveh dvojnih zmag doslej v zgodovini (1993), sicer pa serijo kultnih filmov, ki so se za večno vpisali v filmsko zgodovino in še danes burijo domišljijo gledalcev po vsem svetu.

Filmska serija se bo nadaljevala tudi v novembru in decembru, napovedujejo pa se nove mojstrovine, kot so Podzemlje, Plesalka v temi, Apokalipsa danes, Pianist in Ljubezen …

***

Četrtek, 6. november ob 20.00

Odpovedano! – PODZEMLJE

undergroundEmir Kusturica // Jugoslavija, Francija, Nemčija, Češka, Bolgarija, Madžarska, 1995 // 170 min, 35mm

Igrajo: Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Mirjana Joković
Marko in Crni burno proslavljata včlanitev v komunistično partijo na jutro nemškega bombardiranja Beograda. V mesto vkorakajo Nemci. Crni ugrabi gledališko igralko, v katero je zaljubljen, in ubije njenega ljubimca, nemškega oficirja. Policija skoči na noge, zato Marko prijatelja skrije v klet, kjer izdelujejo orožje za partizane, sam pa se zaplete z igralko. Leta minevajo, vojna je že davno končana, ljudje v kleti pa še naprej živijo v vojnem stanju in delajo za Marka, ki jih iz koristoljubja pušča v nevednosti.

***

Četrtek, 13. november ob 20.00

Odpovedano! – SKRIVNOSTI IN LAŽI (Secrets and Lies)

SecretsLies2Mike Leigh // Francija, Velika Britanija, 1996 // 142 min, 35mm

Temnopolta posvojenka želi odkriti, kdo je njena resnična mati. Ugotovi, da je to Cynthia, neporočena belka srednjih let, ki živi v zanemarjeni hiši v predmestju. Nepričakovan telefonski klic Cynthiji odpre stare rane, a končno le privoli v srečanje. Izgubljena hči ji prinese svežino in nekaj sreče v njeno sivo življenje, zato jo želi predstaviti svojim najbližjim.

***

NAPOVEDUJEMO

20. november: Okus Češnje (Taste of Cherry) // Abas Kiarostami
27. november: Plesalka v temi (Dancer in the Dark) // Lars von Trier
4. december: Apokalipsa danes (Apocalypse Now) // Francis Ford Coppola
11. december: Pianist // Roman Polanski
18. december: Fahrenheit 9/11 // Michael Moore
25. december: 4 meseci, 3 tedni, 2 dneva (4 months, 3 weeks and 2 days) // Cristian Mungiu
26. december: Zbogom, moja konkubina (Ba wang bie ji) // Chen Kaige
27. december: Ljubezen (Amour) // Michael Haneke
28. december: Adelino življenje (La vie d’Adèle) // Abdellatif Kechiche

***

ARHIV

***

Četrtek, 4. september, 20.00

LETIJO ŽERJAVI (Letjat Zhuravli)

letijo žerjaviMikhail Kalatozov, Sovjetska zveza, 1957, 93 min

igrajo: Tatjana Samojlova, Aleksej Batalov, Vasili Merkurjev

Veronica in Boris uživata v zaljubljenosti, a idilo grobo prekine začetek druge svetovne vojne v Moskvi. Boris odide na fronto dan pred Veronikinim rojstnim dnem in se ne utegne niti posloviti.  Edina sovjetska Zlata palma v Cannesu za režijo in posebna nagrada Samojlovi.

***

Četrtek, 11. september, 20.00

MASH

MASHRobert Altman, ZDA, 1970, 116 min

Nore dogodivščine neresnih bolničarjev med ameriškimi vojaškimi akcijami v Koreji. Vse je dovoljeno, vse je mogoče. Humor kot edino orožje za ohranjanje zdrave pameti v vrtincu vojnih grozot. Kultna filmska odskočna deska za kultno istoimensko TV serijo. V značilni altmanovski maniri si pred kamero v besede skače sanjska igralska zasedba, med njimi Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt in Robert Duvall.

***

Četrtek, 18. september, 20.00

TAKSIST (Taxi Driver)


robertdenirotaxidriverMartin Scorsese
, ZDA, 1976, 113 min

Osamljeni vietnamski veteran (Robert De Niro) se zaposli kot taksist. Po nekaj spodletelih poskusih socializacije mu vseprisotno nasilje izrojenega sveta eksplodira v glavi. Brutalno realistična freska newyorških ulic in urbane psihične kondicije v ameriških sedemdesetih.

***

Sreda, 24. september, 20.00

BALADA O NARAYAMI (Narayama Bushi-Ko)

NarayamaShōhei Imamura, Japonska, 1983, 130 min

V majhni japonski vasici tradicija veleva, da mora vsak, ki doseže starost sedemdesetih let, zapustiti svojce in se odpraviti umret na goro. Najstarejšega sina revne vaške družine tako doleti naloga, da na goro odpelje svojo mater, ta pa bi rada pred odhodom in simboličnim razbitjem svojih zob poskrbela za dobrobit gospodinjstva in za svoje sinove našla dobre žene. Surovost in nasilje prvega dela filma blaži lirična fotografija v drugem delu.

Filmu sledi FILMOPEKA, ki nastaja enkrat mesečno v sodelovanju z MISC Infopeko: predavanje in pogovor s filmskim kritikom Damijanom Vinterjem.

***

Četrtek, 2. oktober, 20.00

PARIS, TEXAS

paris texasWim Wenders, Nemčija, Francija, VB, ZDA, 1984, 147 min

Molčečega in povsem nesocialnega moža (Harry Dean Stanton) v vlogi svojega življenja), ki se je po ločitvi umaknil v popolno samoto, brat pripelje k svoji družini in njegovemu sinu. Počasi se zbližata in se skupaj odpravita iskati njegovo mater (Nastassja Kinski). Wenders na vrhuncu svojih moči …

***
Četrtek, 9. oktober, 20.00

SEKS, LAŽI IN VIDEOTRAKOVI (Sex, Lies, and Videotape)

sex, lies and videtapeSteven Soderbergh, ZDA, 1989, 100 min

Igrajo: James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo in drugi.

Sebičnega in uspešnega advokata, ki v postelji zanemarja svojo ženo, zato pa pridno obdeluje njeno sestro, obišče melanholični prijatelj iz učnih let, ki ima nenavaden hobi. Z videokamero snema intimne izpovedi svojih prijateljic, kar mu služi kot nadomestilo za seks. Med čudakom in advokatovo ženo se splete nenavadno razmerje.

***

Četrtek, 16. oktober, 20.00

ZBOGOM, MOJA KONKUBINA ( Ba wang bie ji)

0016501.JPGChen Kaige, Kitajska, Hong Kong, 1993, 171 min

Igrajo: Leslie Cheung, Fengyi Zhang, Li Gong

Douzi pride v igralsko šolo, kjer ga gojenci zaradi dekliških potez skoraj linčajo. Reši ga močnejši in svojeglavi Shitou, ki postane v Douzijevih očeh junak in predmet občudovanja. Prav zaradi dekliških potez Douzi v pekinški operi igra ženske like, medtem ko Shitou uteleša lik mačističnega militarista. In ti dve vlogi igrata v vseh predstavah, vse življenje …

***

Četrtek, 23. oktober, 20.00

KLAVIR (The Piano)

thepianoJane Campion, Nova Zelandija, Avstralija, Francija, 1993, 121 min

Doslej edina zlata palma v okviru filmskega festivala v Cannesu, ki jo je režirala ženska . To je avstralska filmarka Jane Campion, ki je letos tudi predsedovala festivalski žiriji.

Nema škotska pianistka Ada McGrath (Holly Hunter) je s hčerko (Anna Paquin) prodana za ženo na deževno in blatno obalo Nove Zelandije. V obupnem iskanju smisla v novem življenju se Ada znajde v trikotniku med novim možem (Sam Neill) in ljubimcem (Harvey Keitel) in borbo za ohranitev svoje strasti do njenega klavirja, ki je bil prodan. Film si je ob zlati palmi prislužil še tri oskarje – za glavno in stransko žensko vlogo (Paquinova je druga najmlajša dobitnica oskarja) ter scenarij.

***

Četrtek, 30. oktober, 20.00

ŠUND (Pulp Fiction)

pulp-fiction-2Quentin Tarantino, ZDA, 1994, 154 min

Leta 1994 je zgodba o krvavih dogodivščinah klepetavih kriminalcev s svojo mešanico nasilja in humorja na festivalu v Cannesu povzročila pravo senzacijo ter mladega Tarantina v trenutku izstrelila med zvezde. Šund, poln nepozabnih likov, bistroumnih dialogov, retro glasbe in pop kulturnih referenc, je kmalu očaral ves svet in se v zgodovino zapisal kot eden najvplivnejših filmov devetdesetih. Legendarni twist Johna Travolte in Ume Thurman, znameniti biblični monolog Samuela L. Jacksona, debata o evropskih restavracijah s hitro hrano …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s