Archive for the ‘film’ Category

Nedelja, 6. december

18.00 Vilinski kino: ZVEZDICA ZASPANKA (4+) – Celovečerni lutkovni film, ki letos praznuje 50-letnico; nekaj najlepšega iz zakladnice slovenskih klasik in stvar, ki jo preprosto morate videti.

Dvorana na prvi projekciji je bila polna (foto: Maja Kovačič)

vilinski kino

Nedelja, 13. december

18.00 Vilinski kino: DEČEK IN SVET (7+) – Brazilski animirani film skozi oči otroka razkriva zablode sodobnega potrošniškega sveta skozi barve, oblike in zvoke, ki pritegnejo vsakega izmed nas.

Nedelja, 20. december

18.00 Vilinski kino: GAŠPER IN PETRA NA ZIMSKIH POČITNICAH (4+) Igrano-animirani celovečerni film o prijateljstvu dveh petletnikov, narejen z izjemnim občutkom za najmlajše gledalce.

Vstop na vse projekcije je brezplačen in nastaja v okviru projekta Vilinsko mesto.

Advertisements
Četrtek, 10. december // 18.00 // prostovoljni prispevek

ekstremno slovensko

Kratki filmi in videospoti:

1. Zarjavela medalja / 2014 / Jan Predan Zvonar
2. Matter – Dacho, Tunja, Levanael / Meduze / 2015 / Katarina Rešek
3. YOUR GAY THOUGHTS / Among the lull / 2015 / Katarina Rešek
4. Vezana / 2015 / Kristina Rešek
5. Fantje, kje ste / 2012 / Jelena Gavrilović
6. Igračka plačka (After Laughter Come Tears) / 2015 / Ana Trebše

Zarjavela medalja

rđava medalja2014, režija: Jan Predan Zvonar, Srbija/Slovenija

Mlad srbski poročnik Tujske Legije se vrne v svoje rodno mesto iz Avganistana, kjer je bil priča incidentu, v katerem je nastradal njegov soborec. Toda doma ni vse tako kot izgleda.

Rojen 7.7.1991 v Mariboru je Jan Predan Zvonar od zgodnjega otroštva pokazal zanimanje za gibljive slike. Svojo strast do filma je razvil že pri dveh letih, ko je prvič v kinu pogledal Jurski park. Pri desetih letih se je z družino preselil v Trst, kjer je pri štirinajstih posnel svoj prvi kratki film z naslovom Prostovoljec, za katerega je prejel posebno nagrado na Mittelteatru v Čedadu, Italiji. Naslednje leto je posnel kratek film o fantu invalidu, ki igra harmoniko, z naslovom Zven življenja (2006) za katerega je prejel 3. nagrado gledališča Verdi v sklopu regionalnega natečaja Mladi in glasba. Gimnazijo je nadaljeval v Mariboru, kjer je nadaljeval s snemanjem kratkih filmov, pri čemer so mu pomagali prijatelji iz šole. Za enega od njih z naslovom Uganka (2010) je prejel Prešernovo nagrado Prve gimnazije Maribor. Leta 2010 je vpisal filmsko režijo na Akademiji umetnosti Beograd. S 30-sekundnim filmčkom Ženska v krizi (2011) je prejel 2. nagrado Beograjskega ženskega sklada. V prvem študijskem letu je posnel kratki film, triler z naslovom Rokada (2011), naslednje leto melodramo Osmeh Matadora (2012). Tretji letnik je zabeležil s kratkim filmom Zarjavela medalja (2013) o Srbu, pripadniku tujske legije v Afganistanu, ki se vrne v rojstno mesto. Film je bil leta 2014 sprejet na Kanskem festivalu v kotičku kratkih filmov (Short Film Corner). Spomladi je pripravil spoj videa in glasbe z naslovom Light Music s prijateljem saksofonistom. Kot sveži diplomiranec s kratkim filmom Sprožilec (2015) išče svoj prostor v svetu glasbenih spotov in filmskih projektov.

Matter: Meduze

matter meduze

2015, režija : Katarina Rešek, Slovenija

link: https://www.youtube.com/watch?v=o2Xrxv1Mz3A

YOUR GAY THOUGHTS : Among The lull

2015, režija: Katarina Rešek, Slovenija

Katarina Rešek, rojena 1991, je zaključila študij filmske in TV režije na AGRFT. Poleg filma se ukvarja tudi z glasbo in je idejni vodja benda NAPRAVI MI DETE.

Izbrana filmografija:
– Matter: Meduze, 2015
– Palma, 2015
– Plavanje (Swimming), 2014
– Pijana nevesta (Drunken Bride), 2013
– Moje ime je Ogledalo (My name is Mirror), 2013
– Zid (Wall), 2012

Vezana

vezana

2015, režija: Kristina Rešek, Srbija/Slovenija

Fantje, kje ste

fantje, kje ste

2012, režija: Jelena Gavrilović, Srbija

Čeprav še vedno ni prepričana, ali je to prava stvar za njo, je Lena sprejela odločitev.

Jelena Gavrilović se je rodila leta 1990 v Beogradu. Trenutno štrudira filmsko in TV režijo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Njen film – Fantje, kje ste – je bil predvajan na številnih mednarodnih filmskih festivalih in prejel več nagrad, med drugimi Srebrno jajce Kustendorf 2012 in Best Short Film nagrado na GoEast Wiesbadnu. Njen naslednji film, Something Sweet, je nastal v sklopu Sarajevo mesto filma.

Filmografija:
– Jaz nisem tvoj prijatelj (2013),
– Something Sweet (2012)
– Fantje, kje ste (2011),
– Bibi (2011),
– Po premieri (2013).

Leta 2013 je režirala 26 epizod prve balkanske spletne serije, ki se imenuje “SamoKazem”, ki je bila nominiran za International Press Academy award (Satellite award) v Hollywoodu, v kategoriji Original new format.

Igračka plačka (After Laughter Come Tears)

igračka

2015, režija: Ana Trebše, Srbija/Slovenija

Ana Trebše (Ljubljana, 1992) se je leta 2012 vpisala na študij filmske in televizijske režije na FDU v Beogradu. Snema kratke igrane filme. Na hrvaškem otoku Kaprije snema dokumentarni film Dolce vita, ki bo končan do konca leta. Rada ima naravni pomarančni sok, road tripe in kampiranje.

Izbrana filmografija:

– Igračka plačka (After Laughter Come Tears), 2015
– Vozel (Čvor/Knot), 2015
– Razgovor (Talk), 2014
– Zablude, 2014

čudovito življenje filmopeka

Četrtek, 10. december // 19.00 // vstop prost

Udarniška Filmopeka bo tokrat obarvana praznično, saj si bomo ogledali družinsko klasiko Čudovito življenje. Po filmu vabljeni tudi na diskusijo z Damijanom Vinterjem.

Čudovito življenje (It’s a Wonderful Life, F. Capra, ZDA, 1946, črno-bel)

Angel priskoči na pomoč sočutnemu, vendar povsem obupanemu podjetniku (James Stewart), ki mu pokaže, kakšno bi bilo življenje, če ga ne bi bilo. Film velja za brezčasno klasiko in eno najbolj priljubljenih komedij o božiču. Capra najde v tej grenko-sladki zgodbi popolno razmerje med optimizmom in pesimizmom ter ustvari mojstrovino, ki nas opominja o pomenu življenja tudi v najhujših trenutkih. Sporočilo filma s svojo toplino odzvanja še danes, po skoraj 70 letih od njegovega nastanka.

mali slon 2015

Mali slon 2015, 5. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma

Festival Mali slon je mednarodni festival otroške in mladinske filmske produkcije, kjer se igrani, animirani in dokumentarni filmi otrok in mladih iz vsega Sveta pomerijo v treh starostnih kategorijah: MINI, MIDI in MAXI. Izmed vseh tričlanska mednarodna žirija izbere po en najboljši film iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado Mali slon. Vsi prikazani filmi se potegujejo tudi za nagrado občinstva, ki jo boste izglasovali majhni in veliki obiskovalci festivala, po en film iz vsake kategorije pa bo nominiran za prestižno mednarodno nagrado Youth Cinema Network Award 2015.

Program festivala:

Torek, 20. 10. 2015
16.30 Netekmovalni program MINI filmarji: Vetrinjski dvor
18.00 Netekmovalni program MIDI filmarji: Centralna Postaja

Sreda, 21. 10. 2015
16.30 Netekmovalni program MAXI: GT22

Četrtek, 22. 10. 2015
18.00 Otvoritev Festivala Mali slon 2015: Kino udarnik
19.30 MAXI filmarji I: tekmovalni program, filmi mladih od 15. do 19. leta: Kino udarnik
21:00 MAXI filmarji II: tekmovalni program, filmi mladih od 15. do 19. leta: Kino udarnik

Petek, 23. 10. 2015
16.30 MINI filmarji I: tekmovalni program, filmi otrok do 10. leta: Kino udarnik
18.00 Otvoritev razstave: zakulisje filma Rabittland avtorice Ane Nedeljković: Galerija K18
19.30 MIDI filmarji: tekmovalni program, filmi otrok do 11. do 14. leta: Kino udarnik
21.00 MAXI filmarji III: tekmovalni program, filmi mladih od 15. do 19. leta: Kino udarnik

Sobota, 24. 10. 2015
10.00 Skrivnosti neodvisne filmske produkcije z Miha Šubic (Film Factory): Kino udarnik
11.30 Pogovor o igralskem poklicu z gledališkim in filmskim igralcem Vojkom Belšakom: Kino udarnik
12.00 MINI filmarji II: tekmovalni program, filmi otrok do 10. leta: Kino udarnik
18.00 Zmagovalni filmi in podelitev nagrad Mali slon 2015: Kino udarnik
19.30 Skandinavski filmi mladih: Kino udarnik

Nedelja, 25. 10. 2015
10.00 Delavnica animiranega filma za družine z Nicole Baïer: GT22
13:00 Ponovitev tekmovalnega programa Mali slon 2015: GT22, BlackBox

/PREDFESTIVALSKI DOGODEK: 16. in 17. oktober 2015
Delavnica podnaslavljanja za študente v GT22, v sodelovanju z Zofijinimi Ljubimci in Oddelkom za prevajalstvo Filozofske fakultete v Mariboru./

Obisk vseh festivalskih aktivnosti je BREZPLAČEN, česar so “krivi”:

Producent: Enimation / Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor
Sofinancerji: Mestna občina Maribor, Slovenski filmski center/ Slovenian film centre, JSKD RS, Zavod RS za zaposlovanje
Sponzor nagrade: Fundacija Sonda
Koproducenti in partnerji: Zavod Udarnik, Snaga Maribor, GT22, Centralna Postaja, Narodni dom Maribor, Mkc Maribor, KD Center plesa, Film Factory, MITRA, Zavod Mars Maribor, Pekarna Magdalenske Mreže, Moment Maribor, Zavod Aplikata Maribor, Galerija K18, Youth Cinema Network
————————————————————————————————-

mali slon foto

Little elephant 2015, 5th international children and youth film festival

Little Elephant Festival will take place in Maribor between the 20th and 25th of October, 2015. We received a record number of films for the 5th edition of the International Children and Youth Film Festival. This year, we added short films and documentaries to the already traditional animated films. 75 of selected films will compete for this year’s Little Elephant Award.

Festival schedule:

Tuesday, October 20th, 2015
16.30 Non-competition programme MINI: Vetrinjski Mansion
18.00 Non-competition programme MIDI: Central Station

Wednesday, October 21st, 2015
16.30 Non-competition programme MAXI: GT22

Thursday, October 22nd, 2015
18.00 Opening of the Little Elephant 2015 Festival: Cinema Udarnik
19.30 MAXI filmmakers I: competition programme, films by young between 15 and 19 years of age: Cinema Udarnik
21:00 MAXI filmmakers II: competition programme, films by young between 15 and 19 years of age: Cinema Udarnik

Friday, October 23rd, 2015
16.30 MINI filmmakers I: competition programme, films by children of up to 10 years of age: Cinema Udarnik
18.00 Exhibition opening: behind the scenes of the film Rabittland by Ana Nedeljković: K18
19.30 MIDI filmmakers: competition programme, films by children between 11 and 14 years of age: Cinema Udarnik
21.00 MAXI filmmakers III: competition programme, films by young between 15 and 19 years of age: Cinema Udarnik

Saturday, October 24th, 2015
10.00 Secrets of independent film production with Miha Šubic (Film Factory): Cinema Udarnik
11.30 Talk with the theatre and film actor Vojko Belšak: Cinema Udarnik
12.00 MINI filmmakers II: competition programme, films by children of up to 10 years of age: Cinema Udarnik
18.00 Winning films and the Little Elephant 2015 award ceremony: Cinema Udarnik
19.30 Scandinavian films by youth: Cinema Udarnik

Sunday, October 25th, 2015
10.00 Workshop with Nicole Baïer: How does the image start moving?: GT22
13:00 Repetition of the Little Elephant 2015 competition programme: GT22, BlackBox

/PRE-FESTIVAL EVENT: October 16th and 17th, 2015
Subtitling workshop for students in GT22, in cooperation with Zofijini Ljubimci (Robert Petrovič) and the Department of Translations of the Faculty of Arts in Maribor (Melita Koletnik Korošec)./

Četrtek, 8. oktober // 20.00

Oktobrska Filmopeka bo poskrbela za povišan srčni utrip, kurjo polt in poledenelo kri v žilah. Vendar ne zaradi hladnih jesenskih temperatur. Ogledali si bomo eno izmed prvih grozljivk, Nosferatu, simfonija groze. Vabljen/-a na ogled filma in diskusijo z Damijanom Vinterjem, v četrtek, 8. 10. 2015, ob 20. uri, v predprostoru kina Udarnik.

Nosferatu

Nosferatu, simfonija groze (Nosferatu, eine Simphonie des Grauens)
F. W. Murnau, Nemčija, 1922, 94 min, črno-bel, nemi

Grof Orlok se ob nakupu nepremičnine preseli v nemško mestece Wiesburg. Že na ladji, s katero potuje, se dogajajo nepojasnjene stvari, ko končno prispe, pa s seboj prinese kugo, ki mori med meščani. Skrivnostno je povezan z nepremičninskim posrednikom in obseden z njegovo ženo, ki ima edina to moč, da zaustavi pohod zla. Znameniti film v režiji F. W. Murnaua ni le variacija na Drakulo Brama Stokerja, temveč tako natančna adaptacija, da so Stokerjevi nasledniki zahtevali prepoved prikazovanja in uničenje filma. Brezčasna klasika, ki predstavlja začetek grozljivke kot žanra.

stoptrik poster 20155. StopTrik International Film Festival

stop motion animation

1. – 4. oktober 2015

Maribor

Festival locations/ festivalske lokacije:
VD – Vetrinjski dvor, ul. Vetrinjska 30
KU – Kino Udarnik, Grajski Trg 1
DG – Dvorana Gustaf, Pekarna, Ob eleznici 8

Exhibition/Razstava: 01.-04.10.2015, GT-22, Glavni Trg 22

*****

FILMSKI PROGRAM / FILM PROGRAMME

Thursday/ Četrtek (01. 10.2015)
12:00 – 14:00 Schools Screenings/ Projekcije v šolah
17:00 Panorama 1, 62′ (VD)
19:00 Some of the Best of StopTrik. Nekaj najboljših filmov festivala StopTrik, 70′ (VD)
20:30 StopTrik Warm-up (VD)

Friday/ Petek (02. 10. 2015)
8:00 – 10:00 Schools Screenings/ Projekcije v šolah
16:00 Panorama 2, 61′ (VD)
18:00 O+P+R 1, 79′ (VD)
20:00 Festival Opening/ Odprtje festivala (VD)
21:30 Hadik Michaly band (VD)
23:30 Supertoon: Animated Music Videos/ Animirani glasbeni videi, 66′ (KU)

Sobota/ Saturday (3. 10. 2015)
12:00 Trik Show discussion/ okrogla miza (VD)
16:00 ISMC 1/ Mednarodno Stop Motion Tekmovanje 1 , 62′ (KU)
17:30 O+P+R 2, 70′ (VD)
19:30 ISMC 2/ Mednarodno Stop Motion Tekmovanje 2 60′ (KU)
21:00 ISMC 3/ Mednarodno Stop Motion Tekmovanje 3 59′ (KU)
22:30 Koncert (KU)
00:00 Midnight Movies, 67′ (KU)

Sunday/ Nedelja (04. 10. 2015)
16:00 ISMC 4/ Mednarodno Stop Motion Tekmovanje 4 55′ (KU)
17:30 Borderlands/ Tekmovanje Borderlands, 61′ (KU)
19:00 Imagining The Author (VD)
21:00 Closing Ceremony/ Zaključna ceremonia (DG)
22:00 DJ Kozmonavt (DG)

FilmFactoryBanner_SNFP_02

Projekt izhaja iz dejstva, da je filmsko pismenost zaradi komercializacije kinematografov ter vpliva potrošniške kulture na družbo potrebno spodbujat in širit med mlade, da lahko razvijejo senzibilnost do neodvisnega filma in postanejo kritični gledalci. Kljub vsakodnevnemu stiku mladih z avdiovizualnimi mediji filmska vzgoja v Sloveniji ni del osnovnega izobraževalnega programa, zato si prizadevamo v projekt vključiti srednje šole, saj vidimo v tem sodelovanju najboljšo možnost za posredovanje znanja čim večjemu številu mladih.

Film Factory želi s projektom:
· Dvigniti pismenost mladih na področju filma.
· Povečati odgovornost mladih do nacionalne filmske produkcije.
· Spodbuditi mlade, da se aktivno vključujejo v sektor filmske kulture.
· Promovirati slovenski in evropski film.
· Zgraditi mrežo vključenih srednjih šol in vzpostaviti dolgoletno sodelovanje.

Več na: www.filmfactory.si

Video povzetek lanske izvedbe:

***

FilmFactoryBanner_SNFP_03

Nedelja, 30. avgust

Program kratkih študentskih filmov AGRFT

21.00 UDARNIK X AGRFT

francek-in-otilija

1.MEDIJSKI PROJEKT MURKO – Nejc Levstik
(dolžina: 18min)
2. FRANČEK IN OTILIJA – Vid Hajnšek
(dolžina: 13min 41s)
3.  KJE SI STARI? – Tosja Flaker Berce
 (dolžina: 20min 30s)
4. AMELIA – Blaž Završnik
(dolžina: 19min 57s)

Petek, 28. avgust

ne joči peterOb 70-letnici konca 2. svetovne vojne

21.00 NE JOČI, PETER

France Štiglic, Slovenija, 1964, 92 min

trailer, napovednik

Partizanska zgodba z otroki v glavnih vlogah. Dva partizanska minerja dobita častno zadolžitev, da tri vojne sirote prepeljeta iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Na začetku se minerja počutita ponižana, saj si želita kakno večjo akcijo, toda kasneje z otroki postaneta velika prijatelja, e posebej z najmlajim Petrom, ki je glavni povod za vse smene ali nežne prizore.

*

šušu18.00 – 1.00 Djane ŠuŠu vs. Dj Rocca – MUSIC WITHOUT ANNOYING YOUR EARS

Urška Rojc a.k.a. ŠuŠu a.k.a. S.H.U.S.H.U.

ŠuŠu ni potrebno posebej predstavljati, saj je v Udarnik cafe že skoraj rezident 🙂 Rada se vrača v mesto ob Dravi, kjer pravi, da se ima vedno ˝dobr˝ ( neštajerski izraz za dobro 🙂 ) in mi se imamo vedno dobro, ko je Šušu in da haus! 

https://www.mixcloud.com/Shuushuu/

Rok Caserman Rocca a.k.a. Dj Rocca

Predstavnik domačih logov in ˝gostitelj˝ večera Rocca je mariborski publiki ( vsaj tistim, ki vedo kaj je dober žur ) poznan že vrsto let. Dj s prefinjenim okusom, ki zna v miganje spraviti še tako lesene nogice 🙂

https://www.facebook.com/pages/Dj-Rocca/827915863948130?fref=ts

Sobota, 29. avgust

cvetje v jeseniPreddogodek retrospektive Ekstremno slovensko

21.00 CVETJE V JESENI

Matjaž Klopčič, Slovenija, 1973, 122 min

Trailer, napovednik

Doktor Janez je že nekoliko starejši odvetnik, ki se je naveličal mestnega življenja. Za nekaj tednov se odpravi k svojemu sorodniku na deželo. Odvetnik je navdušen nad kmečkim življenjem, še posebej zato, ker sreča Meto, sorodnikovo hčerko. Janez in Meta se zaljubita, delata na kmetiji in hodita na sprehode. Janez se mora vrniti v mesto, kjer ga čaka delo, toda Mete ne more pozabiti. V Metini bližini kupi kmetijo in očeta prosi za njeno roko. Ko Meta izve, da bo Janezova žena, ne prenese prevelike sreče in mu v naročju umre.

Film napoveduje obširno retrospektivo slovenskega filma, ki jo bo kino Udarnik začel predvidoma konec septembra. Več o tem kmalu …

*****

Vstop na vse projekcije je brezplačen. Projekt nastaja v sodelovanju z zadrugo Vino Piramida Maribor, zoo.

*****

Tik pred začetkom letošnjega Festivala slovenskega filma, ki bo septembra potekal v Portorožu, bomo nocoj (23.8.) ob 21.00 na letnem kinu na Piramidi ponovno zavrteli lanskega zmagovalca vesne za najboljši slovenski film Boj za, režiserja Siniše Gačića. VSTOP PROST.

boj-za_02Mesec dni po začetku okupacije parka na Wall St. tudi na trgu pred ljubljansko Borzo protestniki postavijo šotore. V kritiki predstavniške demokracije in globalnega finančnega kapitalizma se združijo pod geslom »nihče nas ne predstavlja«, organizirajo se po principih neposredne demokracije. V času pomanjkanja družbenih alternativ se v kampu pred Borzo začne vzpostavljati skupnost, v kateri naj bi enakovredno odločali vsi posamezniki, združeni v svoji različnosti. Po uvodni evforiji pa velika ideja neposredne demokracije trči ob sodobnega človeka, v ospredje pridejo v nasprotja.

V sodelovanju z Zadrugo Vino Piramida z.o.o.

Vremenska napoved za nocoj napoveduje 0% možnosti za dež, pretežno jasno in glede na včeraj razmeroma prijetnih 16 stopinj. Tudi zvezdice se bodo kazale. Brez skrbi, z dobrim filmom, družbo in vinčekom vas bomo pogreli tudi mi v sodelovanju z zadrugo Piramida. Nocoj ob 21. uri bo na sporedu slovenski jazz dokumentarec Čas za improvizacijo, ki predstavlja uspešne mlade slovenske jazziste, med drugim tudi Marka Črnčeca. V goste prihaja svoj film predstaviti in se o njem pogovarjati tudi režiserka Tina Lešničar. Pestro bo torej. Vabljene/i na letni kino nad mestom na Piramidi, vstop je prost.