Dokumentarni ponedeljki

Radi spoznavate novosti in ste lačni vsakega zanimivega podatka, ki ga lahko najdete? 
Vas zanimajo nevsakdanje perspektive na vsakdanje stvari in izjemne zgodbe o izjemnih dogodkih? 
Ste socialno kritični in politično nekorektni? 
Potem so dokumentarni ponedeljki kot nalašč za potešitev apetita po informacijah in mnenjih, 
po modrosti in ustvarjalnosti. Prepričajte se sami …

VSTOPNINA: 4 € / 3 € za študente, dijake in upokojence

#####

Premiera z diskusijo: 8. februar // 19.00
// 11.2., 21.00 // 18.2., 20.00 // 22.2., 18.00 // 25.2., 20.00 // 27.2., 18.00 //

Blokada

*

blokadaFilm Blokada ponuja edinstven insajderski vpogled v najdaljše, najbolj množične in politično najpomembnejše študentske demonstracije, ki so se zgodile na Hrvaškem v zadnjih štiridesetih letih. Dokumentarec mladega hrvaškega režiserja Igorja Bezenovića z nalezljivo vnemo odpira tudi pri nas nadvse aktualen problem komercializacije visokega šolstva. Na diskusiji po premieri, ki bo 8. februarja ob 19. uri, se nam bosta pridružila Hrvoje Jurić in Zdravko Popović, člana najbolj aktivnih združenj v gibanju, Sindikata visokog obrazovanja i znanosti „Akademska solidarnost“ in skupine „Direktna demokracija u školi“.

Znanje ni blago! Denar v šolstvo, ne v vojsko! Izobraževanje ni naprodaj!Študentske demonstracije na Filozofski fakulteti v Zagrebu leta 2009 so imele jasen cilj: brezplačno visokošolsko izobraževanje za vse. Zasedba fakultete je trajala 34 dni, upor pa se je razširil na več kot 20 fakultet širom

države ter postal medijska tema številka ena na Hrvaškem. Režiser in njegovi sodelavci, tudi sami aktivni soudeleženci protesta, spremljajo dogodke od navdušenih pripravljalnih sestankov preko zasedb predavalnic in prekinitve vseh predavanj pa vse do prve utrujenosti, medsebojnih nesoglasij in razočaranj … A boj ni končan.

»Blokada zvesto prikazuje, kaj se je dogajalo na hodnikih in v sobicah Filozofske fakultete, medtem ko so novinarske ekipe zunaj iskale ekskluzivo. /…/ Bezinović iz bogatega materiala izbere zanimive in skrbno premišljene elemente ter jih vključi v kompaktno celoto, ki kljub težki in resni tematiki daje vtis lahkotnosti. /…/ Blokada je film, ki razglaša, da je akcija mogoča, da boj ni končan in da upanje ostaja.«
– Nikola Strašekfilmovi.hr

“Sijajni dokumentarec o študentski okupaciji zagrebške filozofske fakultete je čudovita zbirka lekcij za slovensko protestno gibanje.”
– Marcel Štefančič jr. | Mladina

 

#####

Ponedeljek, 4. marec // 20.00

Foto.Fashion.Film

Vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 20.00 je na sporedu cikel Foto.Fashion.Film, v okviru katerega si lahko ogledate dokumentarne in igrane filme, videe in animacije na temo mode in fotografije.

selektor: Toni Soprano

###

KMALU

Dokumentarec na dotik: Zelena utopija (Green Utopia)

videoekipa Življenja na dotik: Nina Cijan, Urban Zorko, Marko Kumer Murč // Slovenija, 2012 // 50 min, digital

This slideshow requires JavaScript.

Pod okriljem programskega sklopa Urbane brazde je v začetku leta 2012 v Mariboru začel nastajati prvi urbani vrt. Ekipa Življenja na dotik je tekom celega leta spremljala nastajanje družbe, ki se je na eko vrtu začela oblikovati. Vabljeni k ogledu video “trejlerja” Zelena utopija; dokumentarec pa bo premierno predstavljen v Kinu Udarnik.

###

ARHIV

###

Ponedeljk, 21. januar // 21.00

Dokumentarec na dotik: 5 REZIN SRCA

produkcija: Življenja na dotik in Smehomat // Nina Cijan, Urban Zorko // Slovenija, 2012 // 28 min, digital

Dokumentarni film, ki predstavlja 5 pogledov na Guimaraes, ‘drugo’ Evropsko prestolnico v letu 2012

Vsakega ‘tipičnega’ Slovenca naj bi pregovorno zanimalo, kako izgleda sosedov vrtiček in kaj vse na njem uspeva. Tako je tudi nas, trojico video ekipe Življenja na dotik, zanimalo kako s prestolnico kulture dihajo na Iberskem polotoku. V mestecu, kjer se je rodila Portugalska, v Guimaraesu, smo zasledovali predvsem zgodbe povezane z nekaj temami, ki so zaznamovale našo rubriko Perspektive in refleksije, želeli smo preveriti ali držijo stereotipi, ki jih imamo o Portugalcih in dregnili ob nekaj najbolj očitnih nenavadnosti. Večina ostalih zanimivosti pa se je v ‘drugi’ prestolnici kulture ponujala kar sama. Tako smo zarezali v pet tematik: strast, strah, kulturo, lenobo, čudaštvo, ki so nas tako ali drugače spremljale tudi v Mariboru. Ogled dokumentarca 5 rezin srca je nujen, saj je nenazadnje to tudi zgodba o naši Evropski prestolnici kulture in o Mariboru!

ENG:

 5 PIECES OF HEART

production: Lifetouch videoteam & Smehomat: Nina Cijan, Urban Zorko // Slovenija, 2012 // 28 min, digital

 5 Pieces of Hart is a documentary film offering 5 aspects of Guimarães, the ‘other’ European Capital of Culture in 2012

Every ‘ordinary’ Slovene is said to be interested in how green the grass is on the other side. So were we, the three members of the LifeTouch video team, interested to see how the capital of culture is doing on the Iberian Peninsula. We traveled to Guimarães, the city that bore Portugal, to follow mostly stories connected to a few topics that determined our own Perspectives and Reflections column. Our goal was to verify whether the stereotypes we have about the Portuguese are true and to touch on some of the most obvious peculiarities. Generally, the rest of the curiosities in the ‘other’ capital of culture were quite self-evident. In accordance, we delved into five topics: passion, fear, culture, laziness, oddity, which accompanied us in one form or another in Maribor as well. Seeing the documentary 5 Pieces of Heart is a must, because after all, it is also a story about Maribor and its Capital of Culture!

 

#####

Ponedeljek, 28. januar // 20.00

Jaz sem Janez Janša (My name is Janez Janša)

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša //  dokumentarni // 2012 // 68 min

jazsemjanezjansa

Leta 2007 so se trije umetniki včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno prevzeli ime Janez Janša. Čeprav so to storili zaradi osebnih razlogov, so se njihova zasebna življenja prepletla z njihovim javnim umetniškim delovanjem na načine, ki jih takrat nihče ni mogel predvideti. Njihovo preimenovanje, označeno kot umetniško dejanje, je sprožilo cel kup interpretacij v domačih in tujih umetniških krogih, med novinarji, komentatorji in v splošni javnosti. V dokumentarnem filmu posamezniki, umetniki in akademiki z vsega sveta spregovorijo o pomenu in namenu osebnega imena z vidika posameznika in družbe.

Več o filmu na:

https://zavodudarnik.wordpress.com/2013/01/06/premiera-jaz-sem-janez-jansa-my-name-is-janez-jansa/

#####

Kino Udarnik // 9. april, 7. maj // 20.00

Poročilo ŽBE

Toni Cahunek
 // 67 minut // Slovenija // 2010
 // dokumentarni film

Dokumentarni film, prežet z mnenji domačih in tujih strokovnjakov, političnih odločevalcev in uživalcev konoplje, je vsekakor prispevek k aktualizaciji polemike glede umestitve konoplje v slovenski družbi. V pričakovanju skorajšnjega novega akcijskega načrta na področju drog in psihotropnih snovi, ki ga pripravlja Komisija za droge, je zbrano poročilo lahko izhodišče za oblikovanje realnejših in hkrati učinkovitejših politik, četudi ves čas opozarja na tehtne argumente zaradi katerih je konoplja tudi pol stoletja po sprejetju prvih določil o globalni prepovedi, tudi pri nas, še vedno v središču davno izgubljene vojne proti drogam. Priporočen ogled vsem z liberalnejšim odnosom do uživanja prepovedane rastline!

###

Kino Udarnik // 19. marec, 2. in 16. april // 20.00

Na poti pride vse naproti

Film režiserja Bojana Laboviča, ki je nastal v koprodukciji Studia Legen in javnega zavoda Maribor2012 – Evropska prestolnica kulture, spremlja življenjsko zgodbo literarnega zgodovinarja, dramaturga, bibliotekarja, prevajalca, publicista in človeka kulture Dr. Bruna Hartmana (1924 – 2011). Dolgoletni ravnatelj Univerzitetne knjižnice Maribor je veljal za osrednjo osebnost slovenskega knjižničarstva. Razgibana življenjska pot v vlogi strokovnjaka, znanstvenika in človeka dejanj je pustila sledi na mnogih področjih izobraževanja, znanosti in kulture.

###

Ponedeljek, 20. februar, 20:00

ponovitve: 25. februar (20:00) in 29. februar (18:00)

GOVORILICA (TAXIPHONE)

Mohammed Soudani // Švica, Alžirija // 2010 // dokumentarni // 35mm // 94 min / IMDB

Film Govorilnica, po avtorjevem mnenju, predstavlja nekakšno ‘iniciacijsko potovanje’, stično točko med Severom in Jugom, Alžirijo in Zahodom, prikazano skozi usodo švicarskega para, ki potuje po osrčju alžirske puščave. Zmagovalni film Kina Otok (Izola) 2010

Zgodba

Delovno-počitniški potep Oliverja in Elene po neskončni afriški puščavi zmoti okvara tovornjaka. Po pomoč se zatečeta v bližnje mestece, ki se nahaja v puščavski oazi sredi ničesar, in tam za nekaj časa obtičita, kajti počasen, lagoden življenjski tempo in odmaknjena lokacija terjajo svoj čas za popravilo napake. Kljub globalno vseprežemajoči dobi mobilnih aparatov in drugih sodobnih načinov komunikacije si z njimi v globoki puščavi švicarska popotnika in prebivalci ne morejo kaj prida pomagati. Ravno zato Soudani za središčno os oziroma epicenter dogajanja izbere javno telefonsko govorilnico, kjer se steka vse lokalno življenje – govorilnica predstavlja edini stik s preostalim svetom…

Zgodba, ki se prične kot romantično-eksotični film ceste po neskončni puščavi, kaj hitro preide v spoznavanje oddaljene usode države tretjega sveta ter posledičnega preizpraševanja lastnega odnosa do nje. Toda z razliko, da se Soudani tega medkulturnega trka loti zelo sproščeno, kljub temu da oddaljena izkušnja zahteva korenite življenjske spremembe in miselne preskoke pri protagonistih.

O avtorju

Mohammed Soudani se je rodil leta 1949 v El-Chelifu v Alžiriji. Po diplomi na IDHEC (Institut des Hautes Études Cinématographiques) v Parizu je delal na alžirski televiziji kot snemalec. Od leta 1972 do 1986 je deloval v Švici. Med letoma 1992 in 2007 je posnel več kot 30 dokumentarcev za švicarsko televizijo RTSI. Samostojen režijski prvenec Waalo Fendo, Là où la terre gèle, ki ga je posnel leta 1997, je bil mednarodno sprejet. Sledita Sud – Les diseurs d’histoires (1998) in Vojna brez podob (Guerre sans image, 2002); slednji je bil leta 2005 ob številnih drugih festivalih predvajan tudi na Kino Otoku.

scenarij Lorenzo Buccella, Mohammed Soudani, Quitterie Duhurt
fotografija
Bachir Sellami
glasba
Corry Knobel
montaža
Jacopo Quadri
igrajo
Mona Petri, Pasquale Aleardi, Tarik Bouarrara, Adila Bendimerad, Stefan Kollmuss
producent
Tiziana Soudani
koproducent
Ameur Behloul
produkcija
AMKA Films Productions S.A.
format
35 mm, barvni

###

Ponedeljek, 6. februar, 20:00

CHEMO (Chemia)


Paweł Łoziński // Poljska // 2009 // 58 min // ANGLEŠKI PODNAPISI

screenwriter Paweł Łoziński
cinematography Kacper Lisowski
production Paweł Łoziński Produkcja Filmów

Patients in an oncology clinic receive chemotherapy. Their faces can be seen in a close-up. They lie in pairs and talk. They hold fascinating conversations. Life seen from a different perspective, a distance offered by a hospital, reveals its value, sense and charm. Why so late?

FILM REPRESENTED BY THE KRAKOW FILM FOUNDATION       


Paweł Łoziński

Director, scriptwriter and producer of documentary and fiction films born in 1965 in Warsaw. He earned his degree from the Film Directing Department of Łódź Film School. His documentary films include Birthplace (1992), The Way It Is (1999), Sisters (1999), Between the Doors (2004), Wygnańcy (2005), Kitty, Kitty (2008) and Chemo (2009). He has won prestigious awards at festivals in Bornholm, Paris, Leipzig and Krakow.

Udeležba na filmskih festivalih

Lovers (Kochankowie)

Rafał Skalski // Poljska // 2010 // 51 min // ANGLEŠKI PODNAPISI

director Rafał Skalski
screenwriter Rafał Skalski
cinematography Jakub Giza, Maciej Kaliński
editing Marek Skrzecz
music Michał Marecki

‘For him I’m a woman, not a wheel chair’, says one of the characters featuring in Rafał Skalski’s documentary when describing the relations between her, a woman with mobility problems, and her partner. The film is a story of love, attachment and a life together with a disabled person, which is not much different from the life of healthy couples. They have the same dreams, needs and desires. They plan their future together, furnish a new flat, go dancing and travel. They are not ashamed of talking about their intimacy and discussing their sexual activity in a remarkably open way. Like every relationship, they also encounter problems that are not always caused by disability.


Rafał Skalski

Director, screenwriter. Born in 1985 in Warsaw, Rafał is currently finishing his studiem at the Film Directing Department of the Lodz Film School. Before film school he was directing short independent movies. His documentary debut, 52 percent, which was a part of the secondo edition of the Russia – Poland. New Gaze project received many awards including the Grand Prix of the Krakow Film Festival National Competition and the main awards of the best short film in Pamplona, Estoril, Sankt Petersburg and Budapest.

Udeležba na filmskih festivalih

###

Ponedeljek, 30. januar

18.00:

večer kratkih filmov MAKA SAJKA

1961-1975 / 107 min / EZL-EK ABONMA

10 kratkih filmov Maka Sajka posnetih med leti 1961 in 1975: Mariborski teden, Kje je železna zavesa, Strupi, Turnir pri šumiku, Muzej zahteva, Samomorilci, pozor!, Plamen v dvonožcu, Slavica exception, Promiskuiteta, Narodna noša

20.00:

Zvok Istanbula (Crossing The Bridge: The Sound of Istambul)

Fatih Akin // Nemčija | Turčija// 2005// 90 min

Dokumentarni film prikazuje glasbeno, kulturno in vsakodnevno življenje v Istanbulu, mestu na dveh celinah, ki ju povezuje most. Akin želi mednarodno občinstvo seznaniti z raznolikostjo in unikatnostjo glasbene kreativnosti, od tradicionalnih zvrsti do modernih glasbenih impulzov. Alexander Hacke, član kultne berlinske zasedbe Einstuerzende Neubauten in avtor glasbe za režiserjev film Z glavo ob zid, gledalca vodi skozi kulturne skrivnosti velemesta; seznani se s člani lokalne skupine Baba Zula, nakar začne glasbeno turnejo po ulicah in klubih, kjer spoznava turško rap glasbo, eksperimentalne glasbenike, kurdske žalostinke …

########

Ponedeljek, 23. januar // 20.00 // Premierno!

Poljski doku: INTIMNI PROSTORI (INTIMATE SPACES)

A Screening at the Tatry Cinema (Seans w kinie Tatry)

Igor Chojna // Poljska // 2010 // 27 min // angleški podnapisi/ENGLISH subtitles 

 Director Igor Chojna
Producer Marcin Malatynski
Director of photography Jakub Czerwiński

Festivals //

Silver Hobby Horse for the Best Documentary – 50th Krakow Film Festival
DOK Leipzig 2010, Germany
IDFA 2010, The Netherlands
Cottbus Film Festival 2010, Germany
Grand Prix – 16th Split Film Festival, Croatia, 2011

Darek Ambroszczyk is the only person working at a small declining cinema in Łódź. He spends hours in the ticket office of the empty Tatry cinema indulging in grumbling and manifesting his dislike for the world and accidental clients. Is it possible that every day routine may have completely drained his passion? Professional burnout is exposed by Darek’s discouragement and apathy. Darek lives a life of a local freak spending time in his cluttered flat with two unruly dogs.

MORE

########################

The Dog Hill (Marysina Polana)

Grzegorz Zariczny // Poljska // 2010 // 39 min // angleški podnapisi/ENGLISH subtitles

   directing Grzegorz Zariczny
screenplay Grzegorz Zariczny
cinematography Weronika Bilska
production Wajda Studio

Man talk set against a background of severe nature. A shepherds’ hut is a specific place. For six months each year, four characters clash with one another; they have four different attitudes to life – each of the four men has had different experiences, and a different approach to life. What unites them is just one subject – guy-girl stuff.

########

Komentarji

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s