Filmski maratoni

>> Vstopnica za 1 film: 4 evre // 3 za dijake, študente in upokojence <<
>> Maratonski paket (3 filmi): 8 evrov // 6 za dijake, študente in upokojence <<
>> rezervacije@udarnik.eu <<

Sobota, 18. februar // 18.00 – 0.00

Francoski maraton

#####

18.00: Gospodinja (Potiche)

 Francois Ozon // Francija // 2010 // 103 min / IMDB, trailer

Nadvse svobodna priredba istoimenske francoske gledališke uspešnice se dogaja leta 1977 v francoskem podeželskem mestecu. Suzanne je pokorna gospodinja, sanjska žena, soproga premožnega industrialca Roberta Pujola, ki svoji tovarni dežnikov vlada z železno roko, prav takšen tiran pa je tudi, ko gre za otroke in ‘trofejno ženo’. Ko tovarniški delavci napovejo stavko in Roberta vzamejo za talca, krmilo tovarne prevzame Suzanne, ki se na presenečenje vseh izkaže za sposobno in odločno žensko. Ko se Robert v vrhunski formi in spočit vrne s križarjenja, pa se stvari zapletejo …

Najnovejši film Françoisa Ozona je komedija, obarvana s pastelnimi barvami, nenavadnim humorjem, globokim razumevanjem enakopravnosti žensk ter odlično igro buržujske gospodinje Catherine Deneuve in njenega komunističnega bivšega ljubimca Gérarda Depardieuja. Francoski mojster satire se z Gospodinjo vrača k čudovito nalezljivemu humorju svoje mednarodne uspešnice 8 žensk.

režija François Ozon
scenarij François Ozon
montaža Laure Gardette
glasba Philippe Rombi
produkcija Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer
igrajo Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard, Judith Godrèche

###

20.00: Ubil sem svojo mamo (J’ai tué ma mère)

Xavier Dolan // Kanada // 2009 // 96 min / trailer; IMDb

Zabavna in trpka avtobiografska pripoved o težavnem razmerju med materjo in sinom, ki jo je spisal, zrežiral in v njej odigral glavno vlogo dvajsetletni samouk. Moralni zmagovalec Štirinajstih dni režiserjev v Cannesu. Šestnajstletni Hubert naravnost prezira svojo mamo Chantale. Ob pamet ga spravljajo njeni načičkani puloverji, drobtinice, ki se ji med žvečenjem nabirajo v kotičkih ustnic, njena obsedenost s solariji in to, da vedno le napol posluša, kaj ji ima povedati. A po drugi strani tudi Hubert trmasto molči o svoji zasebnosti. Vprašanje je, kdaj bi Chantale izvedela, da je njen sin gej, če ji ne bi tega pomotoma izčvekala mama njegovega fanta. Medtem ko Huberta nosi skozi malo bolj in malo manj značilne pubertetniške zgode in nezgode, njegovo pričkanje z mamo postaja vedno bolj neznosno, dokler se ona ne odloči, da bo za Huberta najbolje, da ga prešola v podeželski internat.

###

22.00: Vdor barbarov (Les invasions barbares)

Denys Arcand // Kanada, Francija // 2003 // komična drama // 99 min / trailer, IMDB

Ko stari kanadski levičar (Remy Girard), sicer eruditski profesor zgodovine, obleži na smrtni postelji, v akcijo krene njegov magnatski sin (Stehane Rousseau), tipični celularni kapitalist, obseden z investiranjem, ki je bil očetu ves čas v sramoto. Toda hej – tokrat s podkupninami “preuredi” utrujeni zdravstveni sistem v Quebecu, očetu za lajšanje bolečin zrihta heroin, v sobo pa mu pripelje prijatelje, stare marksiste, ki smo jih nazadnje videli v Arcandovem Propadu ameriškega imperija (1986), kjer so skušali seksualno revolucijo poročiti s kitajsko kulturno revolucijo.

“Vdor barbarov je soap opera o umiranju stare levice, ki sanjari o hiški ob jezeru in ki ima 11-9 za “vdor barbarov”. Film sicer nameče nekaj antibušizmov, toda globok je le toliko kot Bush. “Zgodovina človeštva je zgodovina grozot.” Jebeš tisto zgodovino človeštva, ki je zgodovina razrednih bojev. Za staro levico je, kot kaže, itak edina rešitev kapitalist, ki kapital liberalno troši za vzdrževanje iluzije, da stara levica še živi.”

– Marcel Stefančič Jr., Mladina

ARHIV

###

21. januar, 2012 // 18.00 – 0.00

SOUND & VISION // Zvok & Slika

#####

18.00: TURNEJA (Tournée)

dodatne projekcije: 25. januar ob 20.00

// Mathieu Amalric // Francija // 2010 // 111 min

Režiser Mathieu Amalric, igralska muza nove generacije francoskih filmskih režiserjev 90-ih, predstavlja komično, trpko sladko dramo Turneja, film ceste, odra in zaodrja, ki gledalca popelje v bizaren svet zrelih in šarmantnih (predvsem pa pravih) ameriških striptizet na melanholični turneji po francoski provinci.

festivali, nagrade
Cannes 2010 (najboljša režija in nagrada FIPRESCI). Torino 2010. Liffe 2010. Nominacije za cezarja francoske filmske akademije v kategorijah najboljši film, režiser, izvirni scenarij, fotografija, montaža, zvok in scenografija.

######

20.00: TRANSYLVANIA

// Tony Gatlif // Francija // 2006 // 103 min

Zingarina, mlado in uporno dekle, se z zaščitniško prijateljico Marie odpravi v Transilvanijo, da bi tam poiskala moškega, ki ga ljubi. Glasbenika Milana je spoznala v Franciji, pa jo je moral nenadoma v naglici zapustiti, na da bi ji pojasnil, kam odhaja in zakaj … V neki vasi v osrčju Romunije, kjer poteka slavje v čast Herodu, Zingarina končno najde Milana. A med divjim poganskim praznovanjem spozna, da je on ne ljubi. Preplavi jo občutek osamljenosti. Zingarina se loči od Marie, ki pomeni njeno vez s preteklostjo, in se zakrinkana v ciganko poda na brezciljno popotovanje po deželi.

festivali, nagrade: Cannes 2005, Toronto 2006, Brisbane 2006, Antalija 2006

#####

22.00: ZVOK ISTANBULA (Crossing The Bridge: The Sound of Istambul)

dodatna projekcija: 30. januar ob 20.00 // dokumentarni ponedeljki

// Fatih Akin // Nemčija | Turčija // 2005 // 90 min

Dokumentarni film prikazuje glasbeno, kulturno in vsakodnevno življenje v Istanbulu, mestu na dveh celinah, ki ju povezuje most. Akin želi mednarodno občinstvo seznaniti z raznolikostjo in unikatnostjo glasbene kreativnosti, od tradicionalnih zvrsti do modernih glasbenih impulzov. Alexander Hacke, član kultne berlinske zasedbe Einstuerzende Neubauten in avtor glasbe za režiserjev film Z glavo ob zid, gledalca vodi skozi kulturne skrivnosti velemesta; seznani se s člani lokalne skupine Baba Zula, nakar začne glasbeno turnejo po ulicah in klubih, kjer spoznava turško rap glasbo, eksperimentalne glasbenike, kurdske žalostinke …

######

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s