Posts Tagged ‘kratki filmi’

NKF-banner-1140x330px

Kino Udarnik, 21. december, 16.00

21. decembra 2015 se Slovenija na pobudo Slovenskega filmskega centra že drugič pridružuje mednarodnemu dogodku, ko bodo filmski ustvarjalci in prikazovalci izpostavili pomen kratkih filmov. Noč kratkih filmov  postavlja kratko formo v ospredje, ter jo predstavlja kot samostojno stvaritev.

Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, kajti  to je  pravi trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek se je udomačil v že več kot 50ih državah po celem svetu.

Letošnji osrednji dogodek 2. Noči kratkih filmov bo potekal v Slovenski kinoteki, ravno tako pa bo se bo praznovanje odvijalo v 15. dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija s predvajanjem kratkih filmov na svojem programu. Novost letošnje najdaljše noči je širitev dogodka tudi v druge prostore, ki niso izključno filmski, saj letos sodeluje tudi SCCA – Ljubljana, prav tako pa bo prvič možen ogled nekaterih filmov preko Vimeo kanala Slovenskega filmskega centra.

Gledalci si bodo lahko ogledali raznolike in kakovostne programske sklope. Ljubitelji in tisti, ki kratki film šele odkrivajo, bodo našli vse od klasikov, študentskih filmov, animiranih filmov za otroke kot tudi odrasle, ter tudi nagrajence letošnjega 18. Festivala slovenskega filma in nagrajence prve edicije Festivala kratkih Kraken.

Slovenski filmski center je tudi letos k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film.

Noč kratkih filmov z letošnjo izdajo postaja tradicionalni poklon kratkemu filmu, dogodek pa bo tudi letos brezplačen.

PROGRAM V KINU UDARNIK, VSTOP PROST:
16:00
Animirani filmi za otroke (6+)
Princ Ki-Ki-Do in 100 nesrečnih gobic,
Grega Mastnak, 2013, 4’
Princ Ki-Ki-Do in pošast iz močvirja,
Grega Mastnak, 2014, 4’
Princ Ki-Ki-Do in balon, Grega Mastnak, 2015, 4’
Cipercoper, Jernej Žmitek, Boris Dolenc, 2014, 15’
Koyaa – Roža, Kolja Saksida, 2013, 3’30’’
Koyaa – Lajf je čist odbit, Kolja Saksida, 2011, 3’
Maček Muri, Boris Dolenc, 2013, 10’
Potovanje na ladji Beagle: Pasavec, Jernej Lunder,
2013, 11’
17:00
Izbor 18. FSF
Kompozicija, Mitja Manček, 2015, 3’30’’
Optimisti, Žiga Virc, 2015, 17’40’’
Mali princ, Matej Peljhan, 2014, 15’30’’
Ljubezen na strehi sveta, Jan Cvitkovič,
2015, 15’58’’
Oddaljen spomin, Valerija Zabret, 2014, 2’43’’
Impromptu, Sonja Prosenc, 2015, 15’
18:30
Študentski filmi AGRFT in VŠU UNG
Živalski vrt, Maja Križnik, 2015, 21’07’’
Plavanje, Katarina Rešek, 2014, 23’45’’
Csillag, Aron Horvath, 2015, 14’10’’
Ringelšpil vikend, Ester Ivakič, Teja Miholič,
2015, 16’23’
Eggsercize, Žiga Stupica, 2015, 4’16’’
AHA.OK, Ester Ivakič, 2015, 5’26’’
20:00
Animirani filmi za odrasle
One of a Kind, Rok Predin, 2014, 3’30’’
Stripburger v gibanju: Poletna sapica,
Boris Dolenc, 2010, 3’30’’
Ljubezen je bolezen, Špela Čadež, 2004, 8’30’’
Princ Ki-Ki-Do in balon, Grega Mastnak, 2015, 4’
Stripburger v gibanju: Mesija, Boris Dolenc,
2010, 3’30’’
Delo, Timon Leder, Urban Breznik, 2008, 5’30’’
Meni ptič, tebi nič, Ana Kristina Budnar,
Sasha Hajzler, Sanja Hrvaćanin, Simona
Korošec, Tina Lagler, Polona Matjašič, Tamara
Nèmeth, Tanja Semion, Katarina Škofic,
Tina Šulc, 2015, 2’
Mrtvaški ples, Koni Steinbacher, 2010, 4’
The Chase, Rok Predin, 2013, 3’
Smrt, Mitja Manček, 2008, 3’30’’
21:00
Izbor FeKK 2015
Ana Trg, Jelena Novaković, 2015, 26’
Indigo, Fabris Šulin, 2015, 15’
Zbudi me (Probudi me), Dea Jagić, 2015, 8’
Vedno več stvari prihaja (Sve je više stvari koje
dolaze), Jelena Gavrilović, 2014, 22’
Number 3, Pierre Martin, Camille Tang Quynh,
Kris Van Den Bulck, Jasna Merklin, 2015, 7’
Od Kršana do Peroja, Igor Bezinović, 2015, 7’
23:00
Z vsako minuto več časa
(Video dela s Postaje DIVA, spletnega in
fizičnega arhiva video in novomedijske
umetnosti pri SCCA-Ljubljana)
The Wrong Place, Tanja Lažetić, 2006, 52’’
Important News, Vesna Bukovec, 2003, 54’’
Bubble I, Robertina Šebjanic, 2007, 1’00’’
Veliki izklop, Sašo Sedlaček, 2011, 1’48’’
Prostor 2, Miha Vipotnik, 1986, 1’53’’
Mr. Thornhill, Tomaž Tomažin, 2005, 2’02’’
Shund, Primož Novak, Nika Oblak, 2008, 2’23’’
Ogledalo pozna skrivnost, Marko Kovačič,
1986, 2’30’’
Oscilo-TH807, Tanja Vujinović, 2007, 2’34’’
Me V(isual) S(ound) You, Gorazd Krnc,
2006, 2’35’’
Noise Factor, Nataša Prosenc Stearns, 2012, 3’15’’
Media Teror Croma Quart Mix (mix II.), Rok
Sieberer Kuri, 1998, 3’39’’
Jesensko tihožitje, Neven Korda, 2001–2005, 4’09’’
Passer By, Simić Mirko, 1990, 4’20’’
Somewhere Else, Ana Sluga, 2011, 5’00’’
Drive 1-3, Sašo Vrabič, 1996, 5’59’’
V 8 minutah okoli sveta, Andrej Lupinc,

1990–2000, 9’38’

Več si lahko preberete V SPLETNEM PROGRAMU.

Četrtek, 10. december // 18.00 // prostovoljni prispevek

ekstremno slovensko

Kratki filmi in videospoti:

1. Zarjavela medalja / 2014 / Jan Predan Zvonar
2. Matter – Dacho, Tunja, Levanael / Meduze / 2015 / Katarina Rešek
3. YOUR GAY THOUGHTS / Among the lull / 2015 / Katarina Rešek
4. Vezana / 2015 / Kristina Rešek
5. Fantje, kje ste / 2012 / Jelena Gavrilović
6. Igračka plačka (After Laughter Come Tears) / 2015 / Ana Trebše

Zarjavela medalja

rđava medalja2014, režija: Jan Predan Zvonar, Srbija/Slovenija

Mlad srbski poročnik Tujske Legije se vrne v svoje rodno mesto iz Avganistana, kjer je bil priča incidentu, v katerem je nastradal njegov soborec. Toda doma ni vse tako kot izgleda.

Rojen 7.7.1991 v Mariboru je Jan Predan Zvonar od zgodnjega otroštva pokazal zanimanje za gibljive slike. Svojo strast do filma je razvil že pri dveh letih, ko je prvič v kinu pogledal Jurski park. Pri desetih letih se je z družino preselil v Trst, kjer je pri štirinajstih posnel svoj prvi kratki film z naslovom Prostovoljec, za katerega je prejel posebno nagrado na Mittelteatru v Čedadu, Italiji. Naslednje leto je posnel kratek film o fantu invalidu, ki igra harmoniko, z naslovom Zven življenja (2006) za katerega je prejel 3. nagrado gledališča Verdi v sklopu regionalnega natečaja Mladi in glasba. Gimnazijo je nadaljeval v Mariboru, kjer je nadaljeval s snemanjem kratkih filmov, pri čemer so mu pomagali prijatelji iz šole. Za enega od njih z naslovom Uganka (2010) je prejel Prešernovo nagrado Prve gimnazije Maribor. Leta 2010 je vpisal filmsko režijo na Akademiji umetnosti Beograd. S 30-sekundnim filmčkom Ženska v krizi (2011) je prejel 2. nagrado Beograjskega ženskega sklada. V prvem študijskem letu je posnel kratki film, triler z naslovom Rokada (2011), naslednje leto melodramo Osmeh Matadora (2012). Tretji letnik je zabeležil s kratkim filmom Zarjavela medalja (2013) o Srbu, pripadniku tujske legije v Afganistanu, ki se vrne v rojstno mesto. Film je bil leta 2014 sprejet na Kanskem festivalu v kotičku kratkih filmov (Short Film Corner). Spomladi je pripravil spoj videa in glasbe z naslovom Light Music s prijateljem saksofonistom. Kot sveži diplomiranec s kratkim filmom Sprožilec (2015) išče svoj prostor v svetu glasbenih spotov in filmskih projektov.

Matter: Meduze

matter meduze

2015, režija : Katarina Rešek, Slovenija

link: https://www.youtube.com/watch?v=o2Xrxv1Mz3A

YOUR GAY THOUGHTS : Among The lull

2015, režija: Katarina Rešek, Slovenija

Katarina Rešek, rojena 1991, je zaključila študij filmske in TV režije na AGRFT. Poleg filma se ukvarja tudi z glasbo in je idejni vodja benda NAPRAVI MI DETE.

Izbrana filmografija:
– Matter: Meduze, 2015
– Palma, 2015
– Plavanje (Swimming), 2014
– Pijana nevesta (Drunken Bride), 2013
– Moje ime je Ogledalo (My name is Mirror), 2013
– Zid (Wall), 2012

Vezana

vezana

2015, režija: Kristina Rešek, Srbija/Slovenija

Fantje, kje ste

fantje, kje ste

2012, režija: Jelena Gavrilović, Srbija

Čeprav še vedno ni prepričana, ali je to prava stvar za njo, je Lena sprejela odločitev.

Jelena Gavrilović se je rodila leta 1990 v Beogradu. Trenutno štrudira filmsko in TV režijo na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Njen film – Fantje, kje ste – je bil predvajan na številnih mednarodnih filmskih festivalih in prejel več nagrad, med drugimi Srebrno jajce Kustendorf 2012 in Best Short Film nagrado na GoEast Wiesbadnu. Njen naslednji film, Something Sweet, je nastal v sklopu Sarajevo mesto filma.

Filmografija:
– Jaz nisem tvoj prijatelj (2013),
– Something Sweet (2012)
– Fantje, kje ste (2011),
– Bibi (2011),
– Po premieri (2013).

Leta 2013 je režirala 26 epizod prve balkanske spletne serije, ki se imenuje “SamoKazem”, ki je bila nominiran za International Press Academy award (Satellite award) v Hollywoodu, v kategoriji Original new format.

Igračka plačka (After Laughter Come Tears)

igračka

2015, režija: Ana Trebše, Srbija/Slovenija

Ana Trebše (Ljubljana, 1992) se je leta 2012 vpisala na študij filmske in televizijske režije na FDU v Beogradu. Snema kratke igrane filme. Na hrvaškem otoku Kaprije snema dokumentarni film Dolce vita, ki bo končan do konca leta. Rada ima naravni pomarančni sok, road tripe in kampiranje.

Izbrana filmografija:

– Igračka plačka (After Laughter Come Tears), 2015
– Vozel (Čvor/Knot), 2015
– Razgovor (Talk), 2014
– Zablude, 2014

student cutsYouthful creativity, drive and enthusiasm need a place to thrive and the Student Cuts is a platform where students and young people can reach a wide audience with their films that come alive on the big screen. Student Cuts film festival is open to youth films produced independently of professional studios. This way the films can push the limits, embrace individuality, connect people and reflect uncompromising creativity as their authors come out of their local environment. These local environments are diverse and spread all over Europe wherever the festival program is adopted.

Festival aim is to create a platform for youth film makers giving them a chance to show themselves to the public and experts from the fields of film production. Jury comments and direct comparison with films from diverse environments give students a better, outsourced feedback about the quality of their films.

PROGRAM and more at: http://www.studentcuts.eu/index.php?page=czoyOiI2MCI7&show=e

student cuts maj

13. maj, 19.00 // Vstop prost

***

Join us for this month’s movie night. As always we are going to be screening some of the best short films from the 2014 Student Cuts film festival. This is the last one movie night to go before this year’s main event, so don’t hesitate, just come and see what we have to offer so far.

***

Movie list:
”7|23 -Samec Marko (Slovenia)
Kapi promjene – Šimac Dinko (Slovenia)
Playground – Belović Branimir (Slovenia)
Shards – Tepina Aljaž (Slovenia)
Toilet Layers – Miha Šubic (Slovenia)
Вижу себя на картине – просторе из летних лугов… ( I see myself on the picture = expanse of the summer meadows…) – Anastasiia Matviichuk (Ukraine)
Радуга (Rainbow) – Marina Solovyeva (Russia)

***

More info.: http://www.studentcuts.eu/

KINO brez filma

Ekipa Zavoda Udarnik Vas pozdravlja v nov, filmskih užitkov poln teden!

Roza kino: film Undertow

Znova bo zadnji četrtek v mesecu, jutri ob 20. uri, filmsko platno zavzel gejevsko-lezbični filmski program. Na sporedu bo z nagrado občinstva na festivalu Sundance 2010 nagrajeni film Undertow, ki govori zgodbo o ribiču, bojujočemu se z rigidno tradicijo perujske ribiške vasice. Miguel je sicer mlad in priljubljen vaščan, poročen z lepo ženo, a skriva za konservativne vaščane grozno skrivnost, afero z demoniziranim, svobodomiselnim slikarjem Santiagom. Ko se Santiago utopi in se kot duh vrne svojega ljubimca prosit za primeren pokop, je Miguel postavljen pred težko odločitev, ali pusti svojo ljubezen v večnem trpljenju zasvetovja ali pa razkrije svojo skrivnost pred ženo in celotno vasjo.

Špansko obarvan dan za animacijo

Prihajajočo soboto, 31. marca od 18. ure naprej vas vabimo na reden mesečen Dan za animacijo, v sklopu katerega bomo v sodelovanju s špansko filmsko animacijsko šolo ESDIP Madrid predstavili serijo kratkih filmov, ki so jih v preteklih letih ustvarili njihovi učenci. Ti od leta 2000 naprej skrbijo za stalen dotok kakovostnih in kreativnih animacij, s katerimi navdušujejo publike po vsem svetu in za svoja dela prejemajo številne nagrade. Tokrat Vam bomo predstavili izbor 15 del, s katerimi upamo, da bomo španski animacijski talent približali tudi Vam. VSTOP PROST!

Premiera slovenskega filma Poroka

Prihodnjo sredo ob 20. uri bomo gostili premiero novega slovenskega kratkega filma Davida Lužarja Poroka. Pretresljiva zgodba govori o mladem Marku, ki opremlja stanovanje, v katerega bi se naj v kratkem preselila z v tujini šolajočim dekletom. Med tem spoznava njene starše in začne načrtovati poroko, a za proceduro se počasi razkriva grozovita resnica …

Ponedeljek, 26. marec // 18.00 // kino Udarnik

Večer kratkih filmov Jožeta Pogačnika

###

Leta 2005 je prejel Badjurovo nagrado stanovskih kolegov za življenjsko delo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Režiral je približno 60 filmov, med njimi tri celovečerne: Grajski biki (1967), Naš človek (1985) in Kavarna Astoria (1989). Film je bil in je njegovo življenje pol stoletja, nekaj kratkih let se je preizkušal tudi kot časopisni kritik v tedanji Ljudski pravici in Dnevniku. Pri  beleženju podob in situacij iz vsakdanjega življenja se je opiral na teme, ki, kot trdi še danes, ležijo sredi ulice in jih je treba samo pobrati. Svojim junakom, ki so bili po njegovih besedah s senčne strani ulice, je njihovo zaupanje vračal tako, da »z njihovo bedo nisem nikdar trgoval in si nabiral sloves oporečnika. Ker sem s svojim celovečernim prvencem Grajski biki ogrozil njeno nedotakljivo popolnost, me je tedanja oblast utišala z osemnajstletnim delovnim postom. Ko sem se vrnil, je oko moje kamere ostalo osredotočeno na človeka, saj je prav lice zrcalo njegove duše. Življenje je postalo film,« je zapisal nedavno ob retrospektivi nekaterih svojih izbranih filmov v Kinodvor.

Človeški obraz kot zrcalo duše je ostal vedno v fokusu njegovega pogleda in njegov čut za človeka prelit v številne dokumentarne filme. Ob večeru DSFU, namenjenem njegovi ustvarjalnosti in njenih rezultatih, je pred kolege postavil izziv umestiti kratkometražne dokumentarne filme na velika platna za širše množice ne zgolj za festivalsko populacijo. Samo tam lahko zrcalo duše najbolj iskreno zablesti.

###

Veliko več o njem si lahko ogledate v oddaji TV SLO Velika imena malega ekrana na TEJ POVEZAVI.

Evropska mreža mladega kina NISI MASA že 10 let spodbuja kratko filmsko produkcijo, ki nastaja v medkulturnem dialogu. Nisi Masa tako predstavlja eno najnaprednejših neformalnih filmskih izobraževalnih inštitucij v Evropi, ki omogoča usposabljanje in srečanje mlajših filmskih kritikov in novinarjev. Prav tako že vrsto let sodelujejo na prestižnih filmskih festivalih v Evropi, kot so Cannes (Francija), Torino (Italija)  in San Sebastian (Španija).  Sinergije  evropskih režiserjev hkrati sooblikujejo nova povezovanja in ustvarjajo podlago za evropske filmske koprodukcije kratkih filmov.

Nisi Masa v zadnjih letih tesno sodeluje tudi z Evropskimi prestolnicami kulture – naj omenimo Turku, Istanbul, Pecs in Tallinn, kjer vizije mlajših režiserjev, v obliki nomadskih potujočih delavnic, vsebinsko in vizualno prikazujejo križanja in sovpadanja evropske identitete. Nisi Masa bo v naslednjih dveh tednih tako v Maribor pripeljala mlade perspektivne režiserje in scenariste ter evropske filmske producente.

Prva delavnica »Occupy«, ki bo potekala med 22.−28. februarjem 2012, bo namenjena preoblikovanju avtorskih video posnetkov iz globalnih protestov na kratko poimenovanih 15o, ki so se zgodili 15. oktobra 2011. Na podlagi obstoječih posnetkov svetovnega gibanja Occupy bo 25 kreativcev iz Slovenije, Italije, Švedske, Francije in Nizozemske ustvarilo video, ki mu bodo dodali lastno sporočilo ter tako izrazili svoj vizualni oris globalnih protestov. Izbor kratkih filmov, ustvarjenih v prejšnjih delavnicah bodo predstavljeni domači filmski publiki  v Kinu Udarnik.  V četrtek 23. februarja so že bili na ogled kratki filmi, ki so nastali v okviru projekta »Istanbul express«, v ponedeljek 27. februarja ob 19. uri pa bodo na ogled že nastali kratki videi iz delavnice »Occupy«.

V sodelovanju s programom Evropske Unije  – Media, filmskim skladom Luxemburga ter Media Deskom Slovenije, bo forum »European Short Pitch«, ki bo potekal v okviru mednarodnega sodelovanja Evropske prestolnice kulture, že šesta edicija tega programa.  Na natečaju jeseni lani je bilo na podlagi scenarijev za kratke filme izbranih 25 mladih filmskih ustvarjalcev iz vse Evrope, ki bodo v Mariboru svoje projekte predstavili približno petdesetim strokovnjakom iz filmske industrije tako producentom, financerjem, prodajnim agentom kot tudi distributerjem.  Forum in delavnica bosta potekala med 2.−4. marcem 2012 in bosta temeljila na spodbujanju bodočih koprodukcij evropskih kratkih filmov.

“S tem se bo tudi Kino Udarnik uvrstil na evropski zemljevid filmskega multikulturnega ustvarjanja in s tem pridobil zasluženo evropsko pozornost,” je povedala koordinatorica projekta iz mednarodne pisarne Javnega zavoda Maribor2012 – EPK Jerneja Rebernak.

Kino Udarnik bo danes ob 22. uri hkrati s Pekingom in Kairom gostil vrhunski program kratkih filmov največjega svetovnega festivala pop-up filma na svetu Future shorts, ki gostuje v več kot 55 državah in 140 mestih po vsem svetu. Future shorts je tudi največja svetovna mreža kratkih filmov in s svojim konceptom globalnega dogajanju predstavlja svežo in inovativno festivalsko formo. Četrtletni program festivala se kontinuirano predvaja od 1. novembra 2011 pa do 31. februarja 2012 po partnerskih kinematografih v 140 mestih po svetu. Programski vrhunci letošnjega programa so oskarjev nagrajenec Bog ljubezni (God of Love), dobitnik nagrade BAFTA The Eagleman Stag in zmagovalec na festivalu Sundance Globlje od včeraj (Deeper Than Yesterday). Več o programu TUKAJ

>Po projekciji nas bosta v noč zarolala DJ Shuljo in VJ Kocbek<

>>VSTOP PROST//FREE ENTRY<<

V Udarniku se nadaljuje pester festivalski vrvež, ki v Maribor prinaša predvsem veliko dobrega filma in tudi ostale kulture. Po včerajšnjem začetku preddogodkov  Mednarodnega festivala računalniške umetnosti z izjemnim performansom v živo Prah, Hermana Kolgena, jutri na udarniški platno prihaja Tabor film festival iz hrvaškega Zaboka. V  Evropi in širše vedno bolj priznan festival kratkega filma bo najprej ob 18. uri predstavil najboljša hrvaška dela zadnjega leta, ob 22. uri pa zmagovalce zadnje izvedbe festivala, ki se je zgodila v juniju letos. Vmes ob 20. uri se bo z večno filmsko klasiko Osem in pol zaključila mini retrospektiva Federica Fellinija, ki je zaznamoval ta mesec kinotečnega programa. Filmsko-festivalsko pa se bo program nadaljeval tudi v ponedeljek ob 20. uri, ko bo Udarnik gostil letošnjega zmagovalca Slovenskega filmskega festivala za najboljši dokumentarni film – Aleksandrinke, režiserja Metoda Pevca – ki bo na sporedu tudi naslednji ponedeljek ob dvajsetih. Za tiste, ki si še niste uspeli ogledati vrhunskega argentinskega trilerja Skrivnost njihovih oči, dobitnika lanskoletnega oskarja za najboljši tujejezični film, pa v prihajajočem tednu pripravljamo tri dodatne projekcije, prvo že v torek ob 20. uri. Naj še samo spomnimo, da bo Udarnik s ponosom gostil tudi eno izmed predstav v tekmovalnem programu 46. Borštnikovega srečanja – predstavo Več nas bo, prej bomo na cilju treh Janezov Janš v četrtek ob 17.30, in da se v soboto začenjajo tudi gostovanja festivala Etnika, ki bo zaznamoval prihodnja dva vikenda.