Filmska premiera: OČI IN UŠESA BOGA – video nadzor Sudana

Posted: 10 februarja, 2012 in film, izobraževanje
Oznake: , , , , , ,
DODATNI PROJEKCIJI:
Sreda, 22. februar ob 20.00 // vstopnina: 4 evre, 3 za dijake, študente in upokojence // rezervacije@udarnik.eu
Petek, 24. februar ob 18.00 // vstopnina: 4 evre, 3 za dijake, študente in upokojence // rezervacije@udarnik.eu

 

17. februarja ob 18. uri bo v kinu Udarnik premiera dokumentarnega pričevanja publicista in aktivista Toma Križnarja od 1979 – 2012 o skritih iztrebljanjih afriških staroselcev s področij, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Po filmu okrogla miza v Vetrinjskem dvoru, na kateri bodo sodelovali nekateri od najbolj znanih aktivistov ter izjemni poznavalci dogajanja v Sudanu.

 

OČI IN UŠESA BOGA – video nadzor Sudana

Celovečerni dokumentarni film // 95 min // 2012 // slovenska in angleška verzija // HDCAM // Produkcija Ustanova Tomo Križnar


Oči in ušesa boga – video nadzor Sudana, so dokumentarno pričevanje publicista in aktivista Toma Križnarja od 1979 – 2012 o skritih iztrebljanjih afriških staroselcev s področij bogatih z naravnimi v viri v Sudanu: Nubske gore, Darfur, Abjei in Modri Nil. Film je osebno pričevanje, kaj lahko naredi posameznik s somišljeniki – aktivisti in prijatelji, ki še verjamejo v moč aktivnega angažmaja in se ne vdajo komformizmu. Film je pričevanje o moči kamer, ki so lahko močnejše orožje od kalašnikovk in o posnetkih, ki  služijo tožilstvu na Mednarodnem sodišču v Haagu kot dokaz o genocidu nad ljudstvi v Sudanu.  Film pripoveduje, kako trpinčeni Sudanci s pomočjo kamer, računalnikov in satelitskih modemov lahko ščitijo svoja lastna življenja in postanejo sami pričevalci svojega gorja. Ko pozabljeni od svetovne politike, medijev, humanitarnih organizacij s pomočjo posnetkov, prosijo za pomoč naš zahodni »civilizirani« svet.

Dokumentarec Oči in ušesa je tudi pričevanje o rojstvu neodvisnosti Južnega Sudana, ki je z odcepitvijo od Sudana, povzročilo nove vojne med strateškimi interesi svetovnih velesil in obeh Sudanov.

Tomo Križnar, Suleiman Jamous, humaniarni koordinator upornikov v Darfurju in Klemen Mihelič, ustanovitelj humanitarne organizacije Hope, so v letih 2009 – 2012 razdelili v vojnih conah več kot štiristo kamer prostovoljcem v Nubskih gorah, Modrem Nilu in Darfurju. Film Oči in Ušesa boga- nadzor Sudana prikazuje učinek te akcije.

Produkcija Ustanova Tomo Križnar v koprodukciji s Bela Filmom, TV Slovenijo, Studiom Arkadena in s finančno pomočjo AV pri Ministrstvu za kulturo.
Producent Tomo Križnar, Živa Ozmec
Scenarij in režija Tomo Križnar, Maja Weiss,
Kamera Tomo Križnar in štiristo snemalcev prostovoljcev v Sudanu
Montaža Svetlana Dramlič
Glasba Igor Leonardi


Svetovna primiera na Cinema for Peace, Berlin, februar 2012,

Slovenska premiera v okviru EPK v Mariboru, 17.2.2012, ob 18.00 v kinu Udarnik, ob 20.00 okrogla miza v Vetrinjskem dvoru, na kateri bodo sodelovali nekateri od najbolj znanih aktivistov ter izjemni poznavalci dogajanja v Sudanu.

Komentarji
  1. […] Zaradi velikega zanimanja za film Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana, ki bo na sporedu še danes ob 20. uri in v petek ob 18. uri, vam priporočamo rezervacijo kart na rezervacije@udarnik.eu. Zaradi gneče vas prosimo, da vstopnice dvignete najkasneje pol ure pred predstavo. Blagajna v Udarniku se odpre eno uro pred predstavo. Več o filmu na TEJ POVEZAVI. […]

  2. […] EARS OF GOD  celovečerni dokumentarec Toma Križnarja – premiera 17.02.2012 ob 18:00 v kinu Udarnik. Podprimo življenje in pravico.  DeliLike this:LikeBe the first to like this post. This […]

Komentiraj