Gorniški film

Screen Shot 2013-02-21 at 14.15.51
Torek, 19.3. // 20.00

DIVJI (Wild One)

Jure Breceljnik // Slovenija, 2012 // BluRay, 87 minut

po filmu bo potekal pogovor z glavnim junakom filma Philippom Ribierom

“Človekova zavzetnost, da bi našel ljubezen in razvozlal preteklost”

Tokrat imate enkratno priložnost spoznati glavnega protagonista filma Wild One/Divji, Philippa Ribiere-a.  Leta  1994 je Philippe odkril plezanje. To je zanj veliko večji izziv kot za ostale. Kljub vsemu odkrije način, kako svoj hendikep s pomočjo plezanja spremeniti v svojo prednost in si tako izboriti pot v družbo.

Zgodba Philippa Ribiere-a je zgodba o samoti, iskanju odgovorov, odkrivanju drugačnosti, o pogumu, volji, neustrašnosti, svobodi, iskanju ljubezni in premagovanju nemogočega. Osebna izpoved Philippa Ribiere-a prikaže, da telesna hiba ni ovira pri premagovanju najvišjih sten življenja in, da je vse mogoče.

ARHIV (2011, 2012)

#####

CIKEL GORNIŠKEGA FILMA v kinu Udarnik

 >> v sodelovanju z Mednarodnim festivalom gorniškega filma Domžale <<

Selektor programa: Silvo Karo, direktor Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale, v sodelovanju s programsko ekipo kina Udarnik

>> Vsak zadnji torek v mesecu <<

>> Vstopnina za en dan: 4 evre. <<

……………………………………………………………………………………….

Vabljeni od 2. do 6. aprila v Domžale na 6. Mednarodni festival gorniškega filma (IMFFD)!

……………………………………………………………………………………….

torek, 24. april 2012 // 20.o0

Poslednji drvar

 Sandro Gastinelli & Marzia Pellegrino // Italia // 2010 // 83

V Zahodnih Alpah se skupina prijateljev odloči oživiti in skupaj podoživeti vse napore, tehniko in romantiko složnega dela nekdanje tradicionalne sečnje in spravila lesa z gora, ki je potekala brez pomoči moderne mehanizacije. Oblečeni v oblačila iz tedanjega časa, opremljeni le s tradicionalnim orodjem in seznanjeni z neprecenljivimi napotki Barba Nine, starega drvarja, se odpravijo v gozd. Sečnja bukve in kostanja, brez vonja po bencinu, se lahko začne. Napenjanje težke jeklenice, topi udarci sekir in spev ročne žage gledalca popeljejo v čas življenja poslednjega velikega drvarja.

############################

torek, 29. maj 2012 // 20.o0

Molitev za vetrnega konja

John Murray // Nepal/Irska // 2009 // 73′

Vetrovni konj je tibetansko mitološko bitje, ki združuje moč vetra in vzdržljivost konja ter predstavlja sla, ki molitve iz Zemlje prenaša do bogov. Prebivalci vasi, ki ležijo visoko v himalajskem pogorju na meji med Tibetom in Nepalom, vsako leto z molitvijo kličejo to mistično bitje. Želijo si, da jim vlije pogum in vztrajnost za jesensko potovanje po najbolj divjih poteh Himalaje. Beg pred mrazom, snegom in plazovi vodi v dolino, a prek nevarnih visokogorskih prelazov. Tvegano potovanje dobesedno odloča o njihovem obstoju. Zgodba sledi odisejadi družine vodiča jakov Kharme Tsheringa in prikaže vso krutost njihove bitke s časom in vremenom, ki pa jo oteži še nepričakovana tragedija.

ARHIV

############################

Torek, 27. marec // 20.00

“Jon, obrnjen proti vetru”

Corto Fajal // Francija, Švedska // 2010 // 77′

Jon, pastir severnih jelenov, popelje ustvarjalca filma v svoj nomadski svet, ki leži globoko v arktičnem krogu, v mističnih skandinavskih gorah. Zgodba sooči tradicionalno in moderno življenje ter išče ravnovesje med njima. Leto dni skupnega življenja, kjer si dva povsem različna človeka delita dobro in slabo. Trenutek resnice nastopi, ko se pri tradicionalni selitvi prek zmrznjenih jezer udre led in se del Jonove črede severnih jelenov utopi. Eksotika življenja v naravi in očitna krhkost slednjega ter paradoksi obeh svetov morda ponujajo odgovore na globalne vplive okolja. Film, ki pomaga poiskati ponovni stik z našim lastnim obzorjem.

############################

28. 2. ob 20:00

 Sean Villanueva O’Driscoll

“Asgard Jamming”

(Nagrada za najboljši plezalni film na 4.IMFFDju)
Belgija 2009 / 50’

45 dni, 0 noči, 600 kilometrov peš, 11 dni življenja v navpični steni, 4 fantje, eno dekle … Nicolas Favresse, Sean Villanueva, Olivier Favresse, Stephane Hanssens in Silvia Vidal se odpravijo na plezalno odpravo na Baffinove otoke, na skrajni sever kanadskega ozemlja. Dostopa do gore Asgard, ki predstavlja njihov cilj, je okoli 60 kilometrov, vendar morajo plezalci petkrat nazaj na izhodišče, da bi spravili vso potrebno opremo in hrano v bazni tabor. Končni seštevek je nič manj kot 600 prehojenih kilometrov. V severozahodni steni Mount Asgarda preživijo 11 dni. Odprava od njih zahteva mnogo več, kot so si morda predstavljali pred odhodom v ta čudoviti svet skale in ledu.

Sam Beaugey

“Baffin – otok otrok”

(Glavna nagrada mesta Domžale na 2.IMFFDju)
Francija, 2007 / 40´

Leta 2002 se šest plezalskih prijateljev odpravi na potovanje v območje Polarnega kroga, da bi odkrivali prostranosti severozahodnega Nunavuta v Kanadi. Prava avantura je že priti na ta konec planeta, v izgubljeno deželo ledu in mraza, kjer so temperature stalno okrog dvajset, trideset stopinj pod ničlo. V naselju Clyde River Village, kjer živi okoli osemsto Inuitov, jih pričaka »topel« sprejem domačinov. Z njihovo pomočjo jim uspe priti do ogromnih fjordov na vzhodni obali otoka Baffin. Tu nameravajo plezati na vrh fjordov in izvajati BASE-jump skoke za hiter povratek v dolino. Poleg tega pa si privoščijo še vse kaj drugega. V popolnem svetu zimskih iger na snegu na smejo manjkati smuči, snežne deske, padala, oprema za snežno kajtanje in podobne priprave za zimske norosti. Dobrodošli na Baffin … otok za velike otroke!

########

Torek, 31. JANUAR 2012 ob 20.00

Nanga Parbat

Joseph Vilsmaier //  Nemčija // 2010 // 104 min

premiera: 24. JANUAR ob 20. uri // ponovitve: 28. januar ob 20. uri, 4. februar ob 18. uri

Nanga Parbat poustvarja zgodbo tekmovanja in boja – doseči strašljiv, nad 8000 metrov visok vrh na pakistanski strani Himalaje v Kašmirju. Junija leta 1970 sta brata Messner po napornem vzponu po Rupalski steni osvojila vrh Nanga Parbat. Na vrhu se je 23-letni Günther začel spopadati s simptomi gorske bolezni. Ugotovil je, da se bo nemogoče spustiti po isti poti. Tako ju je 26-letni Reinhold vodil nazaj po malce prijaznejši Diamirski steni. Med spustom je Günther izginil, po vsej verjetnosti ga je odnesel plaz. Reinhold ga je brez uspeha iskal, nato pa se je naprej spustil sam. V tabor se je vrnil po šestih dneh z resnimi ozeblinami, bil je nepravično obtožen, da je za gorski podvig žrtvoval bratovo življenje.

režija Joseph Vilsmaier
scenarij
Reinhard Klooss, Sven Severin
fotografija
Joseph Vilsmaier, Peter von Haller, Helmfried Kober
montaža Sandy Saffeels, Uli Schoen
glasba
Gustavo Santaolalla
igrajo
Florian Stetter (Reinhold), Andreas Tobias (Günther), Karl Markovics (Karl Maria Herrligkoffer), Steffen Schroeder, Jule Ronstedt
distribucija v Sloveniji Cenex

festivali, nagrade: Trento 2010, Tokio 2010

Torek, 25. Oktober 2011 // 20.00

###################################

Berhault

Gilles Chappaz, Raphael Lassablière // Francija // 2008 // 69 min // trailer

Patrick Berhault je svojo tridesetletno alpinistično kariero zaznamoval s spektakularnimi podvigi in neverjetnimi dosežki. Njegovo skrivnostno izginotje na štiritisočaku Domu leta 2004 je pretreslo in šokiralo svetovno alpinistično javnost. Toda, kdo je bil v resnici ta skromni plezalec, ki je imel visoka etična merila in je bil znan po svoji človečnosti? Kako to, da je užival skoraj soglasno spoštovanje večih generacij amaterskih in profesionalnih alpinistov v krutem svetu alpinističnih elit, znanih po ljubosumju in obrekovanju? Intimni portret nevsakdanjega moža s pomočjo njegovih bližnjih prijateljev poskuša odgovoriti na zastavljena vprašanja in nas popelje globlje v svet, ki si ga je za svojega izbral Patrick.

Leteti ali umreti

Peter Mortimer, Nick Rosen // ZDA // 2010 // 24 min // trailer

Že sam naslov filma nosi za mnoge grozljivo in hkrati vznemirljivo sporočilo. Kralj velikih sten in izkušeni ekstremist Dean Potter tokrat predstavlja svojo najnovejšo in izjemno drzno športno inovacijo – free BASE. O ideji neustrašnega plezalca, ki težko smer prepleza brez varovanja, samo s padalom na hrbtu, so sanjali mnogi, a Dean Potter je zbral pogum in pred filmsko kamero teorijo prikazal v praksi. Ko visoko v steni mišice popustijo ali pa se odlomi oprimek, sledi trenutek, ki odloča o življenju in smrti. Če pravočasno uspeš odpreti padalo, letiš, sicer padeš in umreš. James Bond, agent 007, je ob skokih Deana Potterja videti kot neizkušen začetnik.

Torek, 29. november 2011 // 20.00

#####################################


Konj izpod Everesta

Bernard Germain // Francija // 2009 // 53 min

Gurmen, mlad in sposoben šerpovski vodič, živi pod Everestom. Nekega dne se odloči, da bo denar služil malo drugače. Zamisli si, da bi kupil konja in ga posojal turistom. Toda pot do lastnega konja v Nepalu ni lahka. Politično nemirna država grozi na vsakem koraku. Na območju Anapurn Gurmen končno najde konja, ki je naprodaj. Kupi kobilo in ji da ime Karma. Ta je za domačo vas veliko presenečenje, spremeni pa tudi utečeno življenje njegove družine. Najodločilnejši trenutek je, ko Karmo posvetijo in predstavijo Budi. Po tem svečanem obredu lahko Gurmen prične s svojim novim življenjem, polnim himalajskih avantur. Njegova Karma, »konj vetra«, mu zvesto stoji ob strani.

Dolma, tam na koncu sveta

Anne Véronique, Erik Lapied // Francija // 2009 // 52 min // trailer

Dolma živi v Zanskarju, čudoviti pokrajini v osrčju najvišjih gora na svetu. Njeno življenje uravnavajo letni časi in predvsem reka, ki je prehodna le, ko je zamrznjena. Preprosta in delovna Dolma živi z očetom in otroki, njen mož Stanzin pa večino leta preživi daleč stran, v prestolnici, kjer služi kruh kot vodja odprav in sanja o karieri pevca. Družino obišče le, kadar se z odpravami približa domačemu kraju, in še to le za dan ali dva. Film je odličen portret oseb, ki jih prikaže v vsej njihovi človeški razsežnosti. Dogodki pokrivajo rojstvo, poroko, verske obrede in domača opravila. Gre za resnično zgodbo družine, ki nas prevzame s svojo preprostostjo, toplino, čustvi in modrostjo.

Torek, 27. december 2011 // 20.00

#####################################

Tista lepa leta

Boštjan Mašera, Mojca Volkar Trobevšek // Slovenija // 2010 // 50 min

Takoj po koncu druge svetovne vojne se je na Slovenskem izoblikovala generacija plezalcev, ki je korenito spremenila dotedanji pristop do slovenskega alpinizma. Zgledovala se je po mojstrih dolomitskih skalnih smeri, dvignila mejo preplezanih težav v skali do zgornje 6. stopnje in v domači alpinizem prvič vnesla nekaj športnega duha. Ob vsem tem pa še vedno plezala tudi s predvojnimi vzorniki. V zimski alpinistiki je napredovala v vse težjih ponovitvah in vedno pogosteje obiskovala granitne vršace Centralnih Alp. Rado Kočevar, Ciril Debeljak – Cic, France Zupan, Sandi in Danica Blažina ter mnogi drugi so bili tik pred tem, da dobijo vozovnico za Himalajo, a žal so obstali nekje vmes med slovenskimi Alpami in najvišjimi vrhovi sveta.

Poljska Himalaja – ženske v gorah

Anna Filipow, Krzysztof Wielicki // Poljska // 2008 // 41 min

»Dobri bog nama je pomagal, da sva oba na isti dan dosegla velike višave.« To je najbolj znana izjava, povezana s poljskim alpinizmom. Zdaj, ko sta oba udeleženca tega pogovora že pokojna, nas gane še toliko bolj. Te besede je 10. junija 1979, ob svojem prvem obisku na Poljskem, izrekel papež Janez Pavel II., namenjene pa so bile Wandi Rutkiewicz, eni najboljših alpinistk na svetu. Papež je imel v mislih 16. oktober leta 1978, ki je bil za oba najpomembnejši dan v življenju – Karol Woytila je bil ta dan izvoljen za novega papeža, Wanda, njegova rojakinja iz oddaljene poljske dežele, pa je kot tretja ženska in kot prva Evropejka stala na vrhu najvišje gore na svetu. Ta dogodek so mnogi razumeli kot čudež, a je bil tudi močna potrditev fenomena, ki so ga ustvarile poljske plezalke: ženski alpinizem.

Komentarji
  1. ola čao pravi:

    Mogoče bi bil carski tudi Touching the void, če smem omenit in če mogoče še iščete ideje za naprej.

Komentiraj