ROZA KINO

Cikel gejevskega in lezbičnega filma

#######

Četrtek, 23. februar ob 20.00

Ure do večnosti (The Hours)

Stephen Daldry // 2002 // ZDA, VB // Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore

IMDb // wiki

Dan v življenju treh žensk v treh časovnih obdobjih. V Richmondu na britanskem podeželju se pod skrbnim nadzorom moža, z boleznijo bojuje pisateljica Virginia Woolf, ki začenja pisati svoj prvi veliki roman Gospa Dalloway. Trideset let pozneje v Los Angelesu živi noseča in depresivna Laura Brown. V New Yorku na prelomu tisočletja Clarissa Vaughan prireja zabavo prijatelju in bivšemu ljubimcu, za aidsom obolelemu pesniku in pisatelju. (povzeto po http://www.gremovkino.si)

########

LGBT TEMATIKA
V filmu se srečamo s tremi generacijami žensk, ki so ali lezbijke ali biseksualke. Za Virginio Woolf je znano, da je imela tudi razmerja z ženskami, Laura Brown poljubi Kitty, Clarissa Vaughan pa je v razmerju s Sally.
V filmu gre tako tudi za odkrivanje in soočanje z lastno  seksualnostjo,  tako v javnosti kot med štirimi stenami. Za lika Virginie Woolf in Laure Brown je seksualnost težko definirati, avtor knjige (po kateri je film posnet), pa  v intervjuju sam pravi, da bi bili v današnjem času verjetno obe razkriti lezbijki, kar je bilo za časa njunega življenja nemogoče. (povzeto po wikipedii)

ARHIV

#######

Četrtek, 26. januar // 20.00

Nemogoča poroka

2010 / dokumentarec /51 min / Režija Diego Guitierrez, Erik Alkema & Linda Bannink

Sodobna ljubezenska zgodba med Erikom, nizozemskim državljanom, in njegovim turškim fantom Serhatom. Film o odločitvah, ki vključuje ljudi, lutke in politike v luči trenutnega družbenega in političnega podnebja na Nizozemskem. Erik je umetnik, rojen v Amsterdamu, ki vendarle ni bogat, ampak mu uspe, da živi od svoje umetnosti. To se spremeni, ko se zaljubi z Serhata in se skupaj odločita, da preživita preostanek svojega življenja skupaj, poi možnosti na Nizozemskem, vendar se je o tem lažje odločati kot dejansko narediti.

Pred filmom si bomo ogledali še kratek videospot skupine Monokino (Nemčija) – režija Erik Alkeman

Komentarji
  1. David pravi:

    več roza filmov???

Komentiraj