Udarnik na prostem 2013

###################################

Vetrinjski dvor //  16. – 31. avgust

Udarnik na prostem 2013 – zloženka A3

###################################

VSTOPNINA: 5 evrov (vključena je 1 pijača po izbiri)

Blagajna in šank v Vetrinjskem dvoru se odpreta 1 uro pred projekcijami.

Rezervacije na: rezervacije@udarnik.eu (prosimo, da rezervirane vstopnice dvignete najkasneje pol ure pred predstavo)

Med projekcijami je 5-minutni odmor.

V primeru dežja se predstava premakne v Kino Udarnik.

###################################

Sobota, 31. avgust // 22.30

Premiera: SLEPE STENE: LJUBEZEN V VIRTUALNI DOBI (Medianeras)

slepe stene

Gustavo Taretto // Argentina, Nemčija, Španija, 2011 // 35 mm, 95 min

Igrajo: Pilar López de Ayala, Javier Drolas, Inés Efrón, Carla Peterson in drugi.

Argentinski režiser v tem neobičajnem spoju arhitekture, romance in komedije ustvari izviren, duhovit in igriv vizualni esej o ljubezni in osamljenosti v virtualni dobi. Slepe stene so poklon prenatrpanemu, kaotičnemu in hkrati čudovitemu Buenos Airesu. Nagrade: najboljši film – Atene 2011, najboljši film, režija in nagrada občinstva – Gramado, Brazilija 2011.

ZGODBA: Urbani kaos sodobnega Buenos Airesa. Martín in Mariana prebivata vsak za svojo ‘slepo steno’ (medianera) v nasproti si stoječih stanovanjskih blokih. On je spletni oblikovalec in agorafobik, ki le redko zapusti svoje enosobno stanovanje. Ona je aranžerka izložb, ki ji je nedavno končano razmerje strlo srce. Čeprav se njune poti pogosto križajo, se nikoli zares ne srečata. Kako najti ljubezen v mestu s tremi milijoni prebivalcev?

Sponzorji in partnerji:

europlakat_logo_negativ

amis

europa_cinemas_logo

Kinoteka-logo1(1)

MOM_logo

ARHIV

*

angels-sharePetek, 16. avgust // 21.00

ANGELSKI DELEŽ (Angels’ share)

+ predfilmi, posneti z otroci na delavnici Glej, snemaj, projiciraj!

Ken Loach // VB, Francija, Belgija, Italija // 2012 // 35 mm, 101 min

Igrajo: Paul Brannigan, John Henshaw, Gary Maitland, William Ruane, Jasmin Riggins in drugi.

S svojim zadnjim celovečercem, socialnorealistično pravljico Angelski delež, se veteran Ken Loach vrača v svet simpatičnih zgub in malih kriminalcev, a tam namesto obupa najde humor, optimizem in vero v človeško dobroto. Protikrizna komedija je odprla lanski LIFFe in prejela nagrado žirije v Cannesu 2012.

ZGODBA: Glasgow. Robbie, mlad fant, ujet v začaran krog nasilja, kriminala in dolgoročne nezaposlenosti, se pretihotapi v porodnišnico k svojemu dekletu Leonie in novorojencu Luku, odločen, da bo sinu omogočil drugačno življenje. A z Leoniejinim očetom za petami in bližajočo se sodno razpravo to ne bo lahko. Med opravljanjem družbenokoristnih del, ki mu jih je namesto zaporne kazni naložilo sodišče, spozna dobrosrčnega nadzornika Harryja ter Rhina, Alberta in Mo, ki zaradi svoje preteklosti ravno tako kot on ne morejo najti zaposlitve. Ko Harry pisano druščino uvede v skrivnosti, finese in radosti pokušnje viskijev, Robbie odkrije, da ima nos za to žlahtno žgano pijačo. Kdo bi si mislil, da bo njihovo življenje na glavo obrnil alkohol – pa ne kakšno poceni pivo, ampak eden najboljših viskijev na svetu …

JagtenSobota, 17. avgust // 21.00

Vinterbergov dvojček, premiera: LOV (Jagten)

Thomas Vinterberg // Danska, 2012 // DVD, 115 min

Igrajo: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm in drugi.

Lov, ki ga številni kritiki opevajo kot najboljši film Thomasa Vinterberga po njegovi mednarodni senzaciji Praznovanje (Festen), je napeta psihološka drama o moči laži ter uničujočih posledicah krive obtožbe. Mads Mikkelsen je za svojo vlogo na lanskem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljšega igralca, film pa Evropsko filmsko nagrado za najboljši scenarij in nagradi občinstva v Vancouvru in Canberri.

ZGODBA: Dansko podeželje v mesecih pred božičem. Lucas, nedavno ločeni štiridesetletnik, je vzgojitelj v vrtcu, kjer ga otroci obožujejo. Prosti čas preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu. Nekega dne pa hči njegovega najboljšega prijatelja ravnateljici vrtca pove nekaj, kar bi lahko nakazovalo spolno zlorabo. Nepremišljene besede majhne deklice Lucasovo življenje v trenutku obrnejo na glavo. Laž se širi kot virus, panika in nezaupanje kmalu uideta izpod nadzora. Tesno povezano skupnost zajame množična histerija, Lucas pa se je prisiljen podati v samoten boj za svoje življenje in dostojanstvo.

The-Tree-of-LifeNedelja, 18. avgust // 21.00

Malickov dvojček: DREVO ŽIVLJENJA (The Tree of Life)

Terrence Malick // ZDA, 2011 // 35 mm, 138 min

Igrajo: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Fiona Shaw in drugi

Najbolj intimno in hkrati najbolj epsko delo Terrencea Malicka (Surova balada, Božanski dnevi, Tanka rdeča črta, Novi svet) je eliptična vizualna simfonija, ki v iskanju resničnega, večnega in neskončnega prehodi razdaljo od otroštva do odraslosti in od zametkov zemeljskega življenja do skrajnih robov vesolja. Zlata palma Cannesa 2011.

ZGODBA: Impresionistična družinska saga, umeščena na ameriški srednji zahod 50-ih let. Od otroške nedolžnosti do razočaranja zrelih let spremljamo najstarejšega izmed treh sinov, Jacka, in njegov težaven odnos z očetom. Hvalnica življenja, ki skozi kalejdoskop intimnega in kozmičnega, od čustvovanja družine v teksaškem mestecu do neskončnih horizontov prostora in časa, od izgubljene nedolžnosti otroštva do čudenja moža pred obličjem transcendence, odkriva odgovore na najgloblje in najbolj osebne skrivnosti človeštva. V Malickovem značilnem vizualnem univerzumu surova narava in duhovna milina skupaj krojita ne le naša posamična življenja, pač pa življenje samo.

veleposlanikPonedeljek, 19. avgust // 21.00

Premiera: VELEPOSLANIK (Ambassadøren)

Mads Brügger // Danska, 2011 // DVD, 97 min

Kaj se zgodi, ko neki zelo bel Evropejec kupi diplomatski naziv in se čez noč prelevi v afriškega diplomata – ter se znajde na »enem najnevarnejših krajev našega planeta«, v Srednjeafriški republiki? Dokumentarec, posnet pretežno s skritimi kamerami, spremlja danskega gonzo novinarja in poklicnega provokatorja Maddsa Brüggerja na tragikomičnem potovanju v srce teme. Veleposlanik je (pre)drzen, subverziven in politično nekorekten film, ki je na mednarodnih festivalih požel prav toliko zgražanja kot občudovanja. Najboljši dolgometražni dokumentarec – festival Robert 2012.

ZGODBA: Enigmatičen in dekadenten beli Evropejec s sveže kupljenim veleposlaniškim nazivom prispe na diplomatsko misijo v Srednjeafriško republiko. S temnimi očali, cigareto v ustniku in jahalnimi škornji se zdi kot mešanica med Henryjem Stanleyjem in Karlom Lagerfeldom. Po uradni verziji je prišel, da bi odprl tovarno vžigalic in v njej zaposlil domačine. Neuradno pa je tu, da bi se dokopal do neizmernih zalog diamantov. Kot predstavnik Liberije se počasi prebija proti vrhu družbene elite, oborožen le s svojim šarmom, ‘kuvertami sreče’ in diplomatskim potnim listom vse bolj vprašljive veljavnosti.

holy motorsTorek, 20. avgust // 21.00

 Premiera: HOLY MOTORS

Léos Carax // Francija, Nemčija, 2012 // 35 mm, 115 min

Igrajo: Denis Lavant, Édith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue, Michel Piccoli in drugi.

Devet za ceno enega! Holy Motors je ‘film atrakcije’, v katerem devetnajsto stoletje sreča enaindvajseto. Ekstravaganten. Blazen. Fantastičen. Edinstven. Nezaslišan. Cinefilski. Slavospev in hkrati rekviem mehaničnemu svetu. Da ne bo pomote: zadnji film Léosa Caraxa lahko doživite le v kinu, še toliko bolje na letnem kinu! Nagrade: nagrada mladih Cannes 2012, najboljši film in režija na Sitges 2012, zlati hugo za najboljši film in srebrni hugo za najboljšega igralca v Chicagu 2012, 9 nominacij za nagrado cezar …

ZGODBA: Od zgodnjega jutra pa globoko v noč sledimo skrivnostnemu gospodu Oscarju, kako prehaja iz enega življenja v drugo. Priče smo njegovi preobrazbi v staro beračico, bogatega bankirja, morilca, pošast, družinskega očeta … Zdi se, kot da igra vloge … a kje so kamere? Na samotni poti ga spremlja le Céline, svetlolasa dama za volanom velike bele limuzine, ki ga prevaža po ulicah Pariza. Oskar je videti kot premišljen in natančen poklicni morilec, ki se vozi z enega kraja zločina do drugega … V iskanju geste čiste lepote, skrivnostne gonilne sile, žensk in duhov svojih prejšnjih življenj …

Sreda, 21. avgust // 21.00

ŠANGHAJ

shanghai

Marko Naberšnik // Slovenija, 2012 // 35 mm, 124 min

Igrajo: Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Bojan Emeršič, Jasna Diklić, Vlado Novak, Ivo Ban in drugi.

Šanghaj je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom. Dogajanje je postavljeno v čas razpada Jugoslavije, film pa je posnet v izvirnem romskem jeziku. Najboljši scenarij na filmskem festivalu v Montrealu 2012.

Režiser filmske uspešnice Petelinji zajtrk predstavlja film o romski družini Mirga. Mlademu Belmondotu oče v Italiji pokaže umetnost prekupčevanja, v bordelu pa najde tudi ljubezen svojega življenja. V Prekmurju se odloči postaviti vas Šanghaj, s pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti pa njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

argoČetrtek, 22. avgust // 21.00

MISIJA ARGO (Argo)

Ben Affleck // ZDA, 2012 // 35 mm, 120 min

Igrajo: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Victor Garber, Alan Arkin in drugi.

Film, posnet po osupljivih resničnih dogodkih, je postavljen v leto 1979, ko med iransko revolucijo študentje zasedejo ameriško ambasado v Teheranu. Šest diplomatom uspe uiti, zatočišče pa jim ponudi kanadski veleposlanik. Med tem v ZDA varnostne agencije iščejo način, kako šesterico na skrivaj spraviti iz države. Mladi agent Tony dobi drzno idejo lažnega snemanja znanstvenofantastičnega filma v Iranu, toda poleg težav z vzpostavitvijo prepričljive filmske produkcije, se mora ujeta šesterica prepričljivo vživeti v vloge članov filmske ekipe. Film je bil letos nagrajen z oskarji za najboljši film, scenarij in montažo, med številnimi drugimi nagradami pa je prejel tudi zlata globusa za najboljšo dramo in režijo ter cezarja za najboljši tujejezični film.

dej mi, noPetek, 23. avgust // 21.00 // septembra tudi v Kinu Udarnik …

Premiera: DEJ MI, NO! (Få meg på, for faen)

Jannicke Systad Jacobsen // Norveška, 2011 // 76 min, 35 mm

Igrajo: Helene Bergsholm, Malin Bjørhovde in drugi.

Komedija norveške režiserke z osvežujočo odkritosrčnostjo in nagajivim humorjem raziskuje pogosto prezrto temo neobvladljivega spolnega apetita pri najstniških dekletih. Film nas dobrohotno opomni, da smo bili nekoč vsi mladi, zbegani in pohotni. Nagrade: najboljši scenarij – Tribeca 2011, Amanda 2012 za najboljši norveški film leta, najboljši evropski prvenec – Mons 2012.

ZGODBA: Petnajstletni Almi podivjani hormoni uhajajo izpod nadzora. Njen vsakdanjik v zakotnem norveškem mestecu je zapolnjen z romantičnim sanjarjenjem o sošolcu Arthurju, pa tudi z nespodobnim fantaziranjem o skoraj vsakomer, ki ji prečka pot. Doma spravlja v zadrego svojo samsko mater, zgroženo nad astronomskimi telefonskimi računi, ki so posledica hčerinih klicev vroče linije. Almino življenje pa se še bolj zaplete, ko po nenavadnem srečanju z Arthurjem po šoli zakrožijo zlobne govorice …

marleyPetek, 23. avgust // 22.30

MARLEY

Kevin Macdonald // VB, ZDA, 2011 // DVD, 145 min

Nastopajo: Bob Marley, Ziggy Marley, Cedella Marley, Rita Marley, Neville ‘Bunny Wailer’ in drugi.

Edini film o Bobu Marleyju, ki ga je avtorizirala njegova družina, je ultimativni filmski dokument o življenju, delu in zapuščini enega najvplivnejših glasbenikov 20. stoletja. Oskarjevec Kevin Macdonald (Zadnji škotski kralj, Državniške igre) s pomočjo javnosti doslej neznanega gradiva in skozi pogovore s tistimi, ki so mu bili najbliže, naslika intimen portret človeka za legendo.

Bob Marley, glasbenik, revolucionar, legenda, pa tudi navdušen nogometaš, ljubimec, mož in oče enajstih otrok. Preko pogovorov s prijatelji, družinskimi člani in glasbenimi kolegi ter ob nizanju še nikoli videnih arhivskih posnetkov sledimo Marleyjevemu življenju od otroštva v siromašni jamajški vasici, kjer se je rodil kot sin osemnajstletne Jamajčanke in belega britanskega oficirja, prek prvih uspešnic s skupino The Wailers, njegovega vzpona med mednarodne superzvezde, političnega aktivizma, izgnanstva, bolezni, pa vse do zadnjih mesecev njegovega življenja, ki jih je preživel na bavarski kliniki.

SUBMARINOSobota, 24. avgust // 21.00

Vinterbergov dvojček: SUBMARINO

Thomas Vinterberg // Danska, Švedska, 2010 // 35 mm, 110 min

Igrajo: Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Patricia Schumann, Morten Rose in drugi.

Submarino je presunljiva in neprizanesljiva socialna drama, ki jo je po priznanem romanu Jonasa T. Bengtssona priredil Thomas Vinterberg (Praznovanje, Lov). Film je doživel premiero v tekmovalnem sporedu Berlinskega filmskega festivala.

ZGODBA: Nick in njegov mlajši brat odraščata v težkih razmerah; njuno otroštvo zaznamujejo revščina, nasilje in alkohol. Z rojstvom bratca posije v njuni življenji žarek upanja, a tragični dogodek ju nazadnje loči za več let. Ko se znova srečata, je triintridesetletni Nick osamljen in jezen bivši kaznjenec, njegov brat pa odvisnik, ki se po najboljših močeh trudi skrbeti za svojega šestletnega sina …

to-the-wonderNedelja, 25. avgust // 21.00

Malickov dvojček, premiera:
ČUDEŽU NAPROTI (To The Wonder)

Terrence Malick // ZDA, 2012 // 35 mm, 113 min

Igrajo: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams, Javier Bardem.

Terrence Malick se le dobro leto po Drevesu življenja vrača z lirično in impresionistično vizualno meditacijo o ljubezni v vseh njenih oblikah, pa tudi o tem, kako lahko ljubezen spremeni, uniči in ponovno osmisli življenje.

»Izbrati pomeni zavezati se, zavezati se pa pomeni tvegati neuspeh.«

ZGODBA: Neil se v Franciji zaljubi v Marino, samsko mater ukrajinskega rodu. Marina, prepričana, da je našla ljubezen svojega življenja, se z desetletno hčerko preseli k Neilu v Ameriko, v majhno vas v Oklahomi. A kmalu začne njuna ljubezen ugašati in nadomesti jo občutek negotovosti. Neil se ponovno zbliža s prijateljico iz šolskih dni, Marina pa išče nasvete pri še enem priseljencu, krajevnem duhovniku očetu Quintani. Ta se medtem spopada z lastnimi dilemami ter dvomi v svoje poslanstvo. Oba moška sta prisiljena znova pretehtati ljubezen. Lahko ljubezen postane obveza? Naj se sprijaznita s tem, da se ljubezen spreminja in da pogosto ni večna? Lahko bolečina povezuje bolj kot sreča?

glorija kurbPonedeljek, 26. avgust // 21.00 // septembra tudi v kinu Udarnik …

Premiera: GLORIJA KURB (Whores’ Glory)

Michael Glawogger // Avstrija, Nemčija, 2011 // 35 mm, 119 min

Filmski triptih o prostituciji – tri dežele, tri kulture, tri religije – je trezen in brutalno iskren, a hkrati eleganten in vizualno bogat dokumentarec, ki brez moraliziranja prikazuje svet, v katerem je najbolj intimno človeško dejanje postalo predmet trgovanja. V Benetkah nagrajeni sklepni del trilogije o življenju v času globalizacije priznanega avstrijskega avtorja Michaela Glawoggerja (Velemesta, Smrt delavca). Posebna nagrada žirije v sekciji Horizonti – Benetke 2011. Avstrijska filmska nagrada 2012 za najboljši dokumentarec in fotografijo.

ZGODBA: V ‘akvariju’, bordelu na Tajskem, spolne delavke čakajo na svoje stranke za stekleno steno, klepetajo in zrejo v lasten odsev. V Bangladešu moški zahajajo v ljubezenski geto, ‘mesto radosti’, kjer na stotine prostitutk pod strogim nadzorom svojih madam v tesnih sobah zadovoljuje stranke in vzgaja svoje otroke. V prašni mehiški ‘coni’ kurbe molijo k boginji smrti, da bi se izognile soočenju z lastno realnostjo.

kraljevska aferaTorek, 27. avgust // 21.00

KRALJEVSKA AFERA (En kongelig affære)

Nikolaj Arcel // Danska, Švedska, Češka, 2012 // 35 mm, 137 min

Igrajo: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Følsgaard in drugi.

Kraljevska afera je epska zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v 18. stoletju pretresale danski dvor. Razkošno kostumsko dramo s pridihom sodobnosti je posnel Nicolaj Arcel, scenarist švedskega Dekleta z zmajskim tatujem. Film je bil nominiran za tujejezičnega oskarja in nagrajen srebrnim medvedom za najboljši scenarij in najboljšega igralca (Mikkel Boe Følsgaard) v Berlinu 2012.

ZGODBA: Danska ob koncu 18. stoletja. Lepa in izobražena petnajstletna princesa Karolina Matilda pride na danski dvor za ženo duševno bolnemu in razvratnemu mlademu kralju Kristjanu VII. Kmalu po rojstvu njunega prvega otroka je za kraljevega osebnega zdravnika imenovan svobodomiselni Johann Friedrich Struensee. Struensee, idealist in vizionarski privrženec razsvetljenstva, si hitro pridobi kraljevo naklonjenost, v osamljeni kraljici pa najde sorodno dušo in politično zaveznico. Med njima se razvname strastna in prepovedana ljubezen, ki za vedno spremeni zgodovino naroda.

srečen za umretSreda, 28. avgust // 21.00

SREČEN ZA UMRET – prestavljeno v kino Udarnik!

Matevž Luzar // Slovenija, 2013 // DVD, 140 min

Igrajo: Evgen Car, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalič, Ivo Ban, Janja Majzelj in drugi.

Film je dramatična komedija, ki je svoj navdih našla v resničnem življenju. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

Zgodba o večnem upanju, da nikoli ni prepozno za nov začetek, sledi ostarelemu Ivanu, ki se odloči pred smrtjo dokončno urediti vse osebne stvari in v domu za upokojence preprosto počakati na neizbežni konec. Toda ko spozna radoživo upokojenko Melito, se mu odpre nepričakovan svet novih življenjskih spoznanj in radosti, dušo in srce pa mu znova napolnita radost in volja soočanja z novimi izzivi. Čeprav starost neusmiljeno trka na njegove duri, se odloči v jeseni življenja poiskati novo prihodnost.

klipČetrtek, 29. avgust // 22.30 // septembra tudi v Kinu Udarnik …

Premiera: KLIP

Maja Miloš // Srbija, 2012 // DVD, 102 min

Igrajo: Isidora Simijonović, Vukašin Jasnić, Sanja Mikitišin, Jovo Maksić, Monja Savić in drugi.

Provokativen in kontroverzen portret mlade srbske ‘izgubljene generacije’ je po režiserkinih besedah »nežna, čustvena zgodba o odraščanju«. Film je osvojil glavno nagrado na festivalih v Rotterdamu in v Ljubljani ter sprožil številne vroče debate. Nagrade: tiger za najboljši film – Rotterdam 2012, vodomec za najboljši film v sekciji Perspektive – LIFFe 2012, bauer za najboljši film regije – Motovun 2012, najboljša režija – Cluj 2012, najboljši prvenec – Bruselj 2012, najboljši film – Cinema City, Novi Sad 2012 …

ZGODBA: Jasna je šestnajstletna srednješolka, ki izhod iz turobnega življenja v revnem predmestju Beograda išče v brezkončnih zabavah, polnih drog, alkohola in neobveznega seksa, pri tem pa svoje divje pustolovščine ves čas snema z mobilnim telefonom. Zaljubljena je v Đoleta, šolskega nasilneža, s katerim se kmalu zaplete v intenzivno in samodestruktivno spolno razmerje. Jezna na ves svet vse bolj izgublja nadzor nad svojimi željami, svojimi čustvi in svojim življenjem …

adria bluesPetek, 30. avgust // 22.30

Premiera s filmsko ekipo: ADRIA BLUES

Miroslav Mandič // Slovenija, Hrvaška, 2013 // 90 min

*

Igrajo: Senad Bašić, Mojca Funkl, Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič in drugi.

Toni Riff, rock zvezda iz 80-ih let, ki je med vojno prišel v Slovenijo in se poročil s svojo takratno oboževalko Sonjo, se že dve desetletji ne premakne z mrtve točke. Preživlja ga Sonja, ki dela na vroči liniji, medtem ko Toni cele dneve igra tetris. Eden njenih stalnih telefonskih strank, hotelir Maks, se ponudi da organizira nastop njenega moža v svojem hotelu na slovenski obali. Sonja prepriča Tonija, da se za konec tedna odpeljeta na obalo, a mu koncerta ne omeni. Ko prideta pred hotel Adria, polepljen s plakati za koncert, Toni dojame, da ga je žena pripeljala tja pod pretvezo. Zapre se v sobo in se ne odziva na Sonjine prošnje, ki v tem koncertu vidi edini izhod iz njegove depresije.

Komentiraj